nyponsoppa_-002
Det är verkligen tema nypon på bloggen just nu. Nyponbuskarna dignar av mogna, knallröda nypon och vi har torkat plockade nypon, gjort eget nyponpulver, bakat bröd med nypon och druckit nyponsoppa hela veckan. Det känns som att hela mitt liv kretsar kring denna C-vitaminrika frukt just nu och det är kanske inte så konstigt att det smittar av sig på bloggen också.   Imorgon ska vi ut i skogen hela dagen och tänkte ta med oss en stor termos med egengjord nyponsoppa tillsammans med några skivor teffmjölslimpa. Receptet på min superenkla nyponsoppa (gjord på färska nypon) hittar du nedan.

Läs mer om nypon i mina tidigare inlägg: 

Plocka nypon 
Ansiktsmask med nypon

nyponsoppa_-003

Nyponsoppa

Plocka färska nypon och rensa bort löv, blomrester och annat skräp som följt med. Dela sedan nyponen och rensa bort kärnorna. Lägg de rensade nyponen i en kastrull och täck dem ungefär till hälften med vatten. Låt sjuda på svag värme tills nyponen blivit mjuka (tar lite olika lång tid beroende på spis). Mixa sedan nyponsoppan slät med hjälp av en stavmixer. Häll därefter soppan genom en sil för att få bort eventuella frörester. Om soppan är för tjock i konsistensen kan du tillsätta lite mer vatten. Är den tvärtom för lös kan du blanda i lite potatismjöl. Smaksätt slutligen med lite kokossocker eller annan valfri sötning, exempelvis honung eller agavesirap. Drick och njut! <3


opublicerat
nyponsoppa_-004

4 Comments

  • Åh men gud vad gott det ser ut och så enkelt det låter! Jag får skamset erkänna att jag aldrig ätit nyponsoppa gjorda på färska nypon. Jag plockade en hel del nypon tidigare i år men torkade alla och strör lite över gröten varje morgon. Nu är det redan för sent för att plocka fler nypon, men jag sparar garanterat ditt recept till nästa år!

    • Äsch, det är säkert relativt få som gjort det. Jag är själv ny på det här med nyponsoppa med färska nypon – men oj vad jag blev glatt överraskad när jag testade det första gången. Vilken smak! Jag har också torkat massor av nypon, och ska torka en laddning till nu i veckan. Det är ju mest praktiskt att torka och eventuellt också mala till pulver, men nästa år får du testa att göra soppa också. I och för sig kan man ju enkelt göra nyponsoppa på nyponpulver också, bara att blanda med lite potatismjöl till önskad konsistens 🙂

  • Jag har gått och blivit höstsjuk, så ditt recept med hemmagjord nyponsoppa passar ytterst lägligt! Tack för bra tips, det smakade friskt och gott och bara färgen gör ju att en blir pigg på direkten! Men hur är det med C-vitaminerna, förstörs de vid upphettning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *