skincare_


Den senaste tiden 
har jag rensat i mitt badrumsskåp och successivt bytt ut produkter mot hemmagjorda, naturliga och ekologiska alternativ. Att göra egna hudvårdsprodukter är väldigt enkelt och dessutom väldigt prisvärt. Den största fördelen är att du själv vet precis vad du haft i dina produkter och du slipper bekymra dig om krångliga INCI och kemiska beteckningar. Jag har tidigare tipsat om mjukgörande salva, ansiktsmask med nypon och sockerskrubb. Nu tänkte jag dela med mig av min egen hudvårdsrutin och hur jag gör egen ansiktsolja.

För ansiktet använder jag aleppotvål för rengöring och en egengjord ansiktsolja för återfuktning. Min olja består av lika delar nyponfröolja och svarkumminolja, samt några droppar av en eterisk olja. Vill man göra sin egen ansiktsolja är det bara att kombinera oljor som passar ens hudtyp, och eventuellt tillsätta några droppar av en eterisk olja som har egenskaper som passar ens hud.

skincare_-004


Aleppotvålen använder
jag även som tvål för hela kroppen. Dessutom brukar jag skämma bort kroppen lite extra genom att en eller ett par gånger i veckan skrubba med min egengjorda kroppsskrubb. Kroppsskrubben gör jag genom att blanda strösocker och sesamolja till jag har en konsistens som jag gillar. Sockret hjälper till att avlägsna döda hudceller och oljan återfuktar och lämnar huden sammetslen.

Nedan kan du läsa mer om de olika oljor och produkter jag använder och deras egenskaper.

 

skincare_-002

Aleppotvålen – ett riktigt hantverk

Tvålen tillverkas i Aleppo, Syrien, därav namnet. Tvålen består av olivolja och lagerbärsolja, där basen utgörs av olivoljan och olika mycket lagerbärsolja tillsätts. De vanligaste koncentrationerna lagerbärsolja är 5%, 25% och 40%. Generellt sett kan man säga att ju högre halt lagerbärsolja, desto mer hudvårdande och fuktighetsbevarande är tvålen.

Aleppotvålen är otroligt vårdande och kan användas till både hud och hår. Tvålen passar alla hudtyper, allt från torr till acnebenägen hud. Dessutom kan den användas som schampo. Om du vill använda aleppotvålen som ansiktsrengöring är det bra att välja en tvål med 40% lagerbärsolja, då den är mest hudvårdande.

Tvålen tillverkas enligt en, vad som sägs vara, flera tusen år gammal tradition. Att tvålen är ett riktigt hantverk förklaras av tillverkningsprocessen, där det första steget är att kallpressad olivolja blandas med lut, vilket ger en tvålliknande konsistens. Lagerbärsoljan tillsätts till olivoljetvålen och efter några dagar hälls tvålen ut och får stelna i ungefär 24 timmar, varefter den skärs i bitar och får en stämpel med tvålmakarens eget sigill (hantverk var det ja!). Tvålen lagras sedan i ungefär ett års tid, innan den är redo att säljas. Lagringen är till för att ge tvålen än mer vårdande egenskaper. Under lagringen får tvålen också sin karaktäristiska gula utsida, medan insidan fortfarande är grönfärgad av lagerbärsolja. Delar du en tvål på mitten ser du tydligt färgskillnaden.

För att få tillverka aleppotvål måste man vara utbildad tvålmakare, eller tvålmästare som det också kallas, och naturligtvis ska tvålen ha tillverkats i Aleppo för att få kallas för just aleppotvål. På grund av kriget i Syrien så finns det få tvålmästare kvar i staden, men på flera platser runt om i Europa har tvålmästare satt upp tillfälliga tvåltillverkningar för att kunna fortsätta tillverka tvålen. På grund av den långa tillverkningsprocessen är det dock brist på tvålar och det kan alltså ta upp till ett år innan de går att köpa igen. Aleppotvålen är bara ett hantverk som blivit drabbat av inbördeskriget. Hur kriget påverkat familjer kan man läsa mer om hos Green Kitchen Stories, där David besökt ett flyktingläger i Turkiet och tagit del av olika familjeöden och sett krigets konsekvenser på nära håll. Ett tragiskt, viktigt och gripande inlägg som alla borde läsa.

skincare_-001

Nyponfröolja

Är en torr olja som innehåller rikligt med vitamin A, ett vitamin som hjälper till att bibehålla elasticitet och lyster. Passar bra till alla hudtyper, inte minst acnebenägen hud. Även bra för att göra egna anti-ageprodukter, då nyponoljans retinsyra hjälper till att minska ålderstecken.

Svartkumminolja

Har en lång rad hudvänliga egenskaper, bland annat verkar den cellförnyande och antibakteriellt. Svartkumminoljan innehåller eterisk olja som sägs stärka hudbarriären. Det sägs att Kleopatra använde svartkumminolja som en del i skönhetsrutinen, men om det är sant vet man väl inte med säkerhet. Vad man vet är dock att oljan är speciellt bra för hud med eksem och acne, samt känslig hud.

Eteriska oljor

Finns i många olika varianter. Oljorna är koncentrerade former av de flyktiga ämnen som ger växter sina unika dofter. Oljorna framställs genom kallpressning eller destillering och har olika egenskaper beroende på vilken växt de kommer från. Eftersom oljorna är koncentrerade är de mycket starka och det är mycket viktigt att de används med stor försiktighet och att de förvaras utom räckhåll för barn och husdjur.

Sesamolja

Tränger in jättebra i huden och därför använder jag den som bas i min skrubb. Dessutom är den speciellt bra för torr hud, vilket gör oljan extra lämplig att använda under höst och vinter, då huden ofta blir torrare. Tänk på att välja en kallpressad sesamolja och inte en rostad. Rostad sesamolja används främst till matlagning och saknar många av de hudvårdande ämnena, eftersom de förstörs när oljan rostas.

skincare_-003

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *