_dsc0362

Efter lite, bara lite, för mycket kaffe är jag precis sådär lagom koffeinstinn. Ni vet, när idéerna bara sprutar ut och fingrarna smattrar på tangentbordet för att hinna få ner allt i text innan idén avlöses av nästa? Inte? Egentligen vet jag inte om det är kaffet som lockar fram idéerna. Kanske är det bara den inre kreativa sidan som vaknat till liv och för ett kort ögonblick väljer att förse mig med idéer för en månad framöver. Det är ofta så för mig – det kan gå dagar och ibland veckor utan att jag får fram några idéer. Inspirerad är jag, men jag kan liksom inte omvandla inspirationen till något kreativt projekt.

Men så händer det plötsligt att allt bara lossnar. Idéerna flödar, projekten börjar ta form och peppen finns där. Och när det händer är det bara att sätta sig vid ett blankt papper och börja skriva ner idé efter idé, allt eftersom de poppar fram. Egentligen föredrar jag att skriva för hand, i en anteckningsbok, men av erfarenhet vet jag att jag skriver för långsamt för att hinna med min egen hjärna när de där stunderna kommer. Alltför många gånger har jag klottrat ner saker på papper, dragit pilar och strukit under viktiga ord. Bara för att några dagar senare inte alls förstå vad jag tänkte. Den här morgonen har jag haft ett sådant där kreativitetsmaraton för mig själv och nu sitter jag här med flera Pages-sidor fulla av idéer, strategier, grafiskt material att fixa och annat bloggrelaterat. Och klockan är inte ens 9 på morgonen, vad hände liksom?

Jag kände faktiskt redan vid frukosten att det här skulle bli en bra dag – jag som vanligtvis hatar (okej, starkt ogillar) tisdagar och anser det vara veckans mest onödiga dag eftersom den bara är där. Inget speciellt händer på tisdagar, det är bara en transportsträcka mellan veckans början och veckans mitt. Helt meningslöst om du frågar mig.

Vi började i alla fall dagen med en riktig latmansfrukost, det vill säga två skivor bröd med bönspread, te och färskpressad apelsinjuice. Perfekt för morgnar när man är extra trött och inte alls är sugen på att koka gröt.

I vår kyl finns alltid minst en spread av något slag, vilket är perfekt för morgnar som dessa. Basen utgörs alltid av bönor eller kikärtor och smaksättningen varierar mellan allt från örter och grönsaker till tahini och frön. När jag lagar mat blir det nämligen ofta någon deciliter bönor kvar – en apjobbig mängd eftersom det är för lite för att räcka till en till maträtt och samtidigt är det för mycket kvar för att hälla i det i maträtten man håller på med. Dilemma big time!

Som tur är har jag kommit på att den där bönslatten är perfekt att använda som bas i ett krämigt smörgåspålägg. Därav den konstanta tillgången på spreads i vårt hus. Ett perfekt sätt att ta tillvara på mat som annars har en tendens att stå i kylen och bli gammalt, för att sedan slängas. Att göra sitt eget smörgåspålägg är inte bara enkelt och gott – det är dessutom ett ypperligt sätt att minska matsvinnet på. Det går ju finfint att blanda ner grönsaksrester eller varför inte det sista som är kvar i en kruka färska örter? Det går att ta vara på mycket rester om man bara vill.

En ständigt återkommande favorit är att mixa bönor eller kikärtor tillsammans med soltorkade tomater och rökt paprikapulver. Smaken är heeelt otrolig. Eftersom det främst är rester som åker ner i mina spreads är det rätt så sällan som jag skriver ner recept för hur jag gör dem. Vissa varianter återkommer dock om och om igen och varför inte dela med mig av ett recept här på bloggen?

Efter latfrukost och kreativitetsboost är det nu dags för mitt vanliga jobb – butiksbesök, några telefonsamtal och lite skapande av marknadsmaterial för kommande utbildningar står på schemat. Vad ska ni hitta på? <3

_dsc0364

Smörgåspålägg med soltorkade tomater

12-15 soltorkade tomater
250 g kokta kikärtor eller vita bönor
1-2 krm rökt paprikapulver

Skär tomaterna i mindre bitar och lägg ner tillsammans med bönor eller kikärtor i en matberedare eller mixerskål. Mixa tills du har en slät kräm och smaka sedan av med paprikapulvret. Klart!

 

_dsc0341

3 Comments

 • Spreads är både så underbart, krämigt gott och känns så härligt i munnen när man säger det. Spreads, liksom. Smakar på ordet om och om igen och tycker mig nästan känna de lena bokstäverna mot tungan! Knasigt, jag vet, men så kan jag bli när kreativiteten är på topp vissa dagar (som idag).

  Blir så nyfiken, jobbar du med något vid sidan av bloggen och matskapandet? Isåfall vad? 🙂

  • Haha, jag håller med! Hela ordet utstrålar krämighet på något konstigt sätt 🙂 Synd att det inte finns något lika bra ord på svenska, man måste prata engelska för att kunna beskriva vad en (ett?) spread är. Men krämig och vansinnigt gott är det i alla fall 😀

   Ja, jag jobbar halvtid med bloggen och halvtid som Stockholmsansvarig brand manager för Helhetshälsa (ett kosttillskottsföretag med naturliga och mestadels veganska produkter) 🙂

   • Åh, va roligt med brand management! Just Helhetshälsa är mina favoriter, har ett helt gäng av era produkter hemma 🙂 Ha en härlig helg! Här blir det spreads för hela slanten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *