_dsc0399

_dsc0124_fotor


Hej hopp från vinterland! Alltså, vet ni hur mycket snö det är här? Bussarna är inställda, skolorna stänger och allt är helt kaotiskt. En halv meter snö på 24 timmar och Stockholm är i chock. Tja, det är väl inte bara Stockholm som är i chock för den delen – hela världen är väl i chock just nu. Vad hände i Amerika och vad kommer att hända härnäst är väl frågan på allas läppar just nu. Jag funderar på vad som kommer hända med jämställdhet, klimatarbetet och arbetet för alla människors lika värde. Jag är rädd för att vi kommer gå 20 år (eller kanske 50) bakåt i tiden på grund av hans syn på människor och på världen. Men någonstans i det här mörkret måste vi hitta energi att visa världen att det är kärlek, fred och globalt samarbete som är rätt väg att gå – inte hat, människoförakt och isolering. Just nu känner jag mig extra stolt över att vara en av bloggarna här på The Waves We Make. Att tillsammans med mina bloggkollegor försöka sprida kunskap och inspiration om hur man kan göra hållbara val som gynnar både människor och vår planet. För respekt, omtanke, hjälpsamhet och att visa kärlek har aldrig varit så viktigt som nu. Vad känner ni? Någon som är med mig?

Ni som följt mig på bloggen och på Instagram ett tag vet att jag är i det närmaste besatt av toppings. På gröt, sallader, soppor och bröd – man kan ha toppings på precis allt, tro mig. Oftast dyker jag ner i kökslådan där vi har alla burkar med fröer, nötter, nötsmör, tahini och baljväxter. I lugn och ro står jag och botaniserar bland godsakerna och sedan väljer jag ut några olika sorter som får agera toppings. Vanligtvis kombinerar jag detta hopplock av fröer med någon skivad frukt eller grönsak och en kvist av någon krydda.

Även den tråkigaste av rätter kan bli till något supervackert som ser mycket mer avancerat ut än vad det är. Dessutom är ju både frukt och fröer rika på näring så det är ju bra av den anledningen också. Den verkliga anledningen till att jag använder mig av toppings är dock att maten smakar så mycket godare. Jämför en tallrik havregrynsgröt med växtmjölk med en tallrik havregrynsgröt med växtmjölk OCH färska hallon, en halv avokado, hampafrön, en stor sked nötsmör och en kvist färsk mynta. Vem väljer inte alternativ nummer 2 liksom? Jag brukar säga att jag äter gröten för att få äta toppingen 😉

Jag brukar variera mina toppings beroende på om jag äter frukost eller middag. Till middagar som exempelvis sallader eller soppor tycker jag att det passar bra med någon matigare topping och det är här dagens recept kommer in. Ugnsrostade kikärtor har varit en favorit sedan länge och när jag övergick till en vegetarisk kost var det min proteinkälla till varenda middag i 3 månader. Jag skojar inte. Jag var helt besatt av rostade kikärtor. Tillbehören varierade jag såklart och jag åt andra saker till lunch och frukost, men ändå. Med anledning av detta så vågar jag nästan titulera mig expert på just rostade kikärtor.
_dsc0388

Det går alldeles utmärkt att rosta kikärtor som de är, eller bara med lite havssalt. Vill man ha lite mer sting och smak är mitt bästa tips att rosta kikärtorna tillsammans med chili och rökt paprikapulver. Om någon reagerar så är rökt paprikapulver min senaste last som jag har på typ allt just nu. Sååå gott. Om ni inte testat än så spring och köp pronto. Nåväl, dags för receptet. Eller ja, recept och recept…

Ugnsrostade rökiga kikärtor

Värm ugnen till 225 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ut kikärtorna på pappret. Strössla över chiliflingor och rökt paprikapulver, rulla runt kikärtorna så att de blir täckta av kryddor och rosta sedan i ugnen i ca 20 minuter, eller tills ärtorna fått lite färg och är knapriga. Klart!
_dsc0411

_dsc0103_fotorfgvhjbk

 Hello from a very
snowy Stockholm. We’ve got like 50 cm of snow in 24 hours and schools are closing, buses are cancelled and everything is just crazy. Stockholm is in shock, which, I believe, the rest of the world is too. Not because of the snow in Sweden, but because of the election. What happened? And what will happen? I’m thinking about equality and the climate changes. I’m afraid that we will go back 20 or maybe even 50 years in time because of his opinions and view of man. But I believe that somewhere in this darkness, we need to find the energy to show the world that love, peace and global collaboration is the right way – not hatred, humannausea and isolation. Respect, helpfulness and love – those words have never been as important as they are today. I will keep fighting for humans to be treated equally, for the planet and for giving future generations a nice world to live in and, basically, a future. What are your feelings? Are you with me? 

If you have followed me here on the blog or on Instagram for a while, you’ve probably noticed that I’m quite obsessed with toppings. On oatmeal, salads, soups and slices of bread – toppings work fine on everything, believe me. We have a kitchen drawer filled of jars with legumes, seeds, nuts, nut butters and tahini. I stand with my head in the drawer, botanizing, drooling (probably) and thinking. Then I come up with a combination of seeds and nuts and whatever, that will serve as toppings. Most of the time I combine the seed mix with slices of fruit or vegetables and probably a handful of fresh herbs of some kind. 

With toppings, even the most boring of dishes can become vibrant and look appetizing. Besides, fruit and nuts are rich in nutrients, so adding them to your food can make your dish even healthier. The real reason that I’m using toppings on everything is that the food tastes so much better. I mean, if you compare a bowl of oatmeal served with plant mylk with a bowl of oatmeal served with plant mylk AND fresh raspberries, half an avocado, hemp seeds, a spoonful nut butter and some fresh mint. Who wouldn’t pick number two? I always say that I eat the oatmeal only so that I get to eat the toppings 😉 

Which toppings I use depends on the meal. I usually don’t have the same toppings on breakfasts as on dinners. Dinners are often served with something more filling and ”foody” and this is where today’s recipe fits in. Oven-roasted chickpeas has been a favorite of mine ever since I adapted a vegetarian/vegan diet. At that time, I actually ate oven-roasted chickpeas every single day. It was my source to protein at every dinner for 3 months. I’m not kidding. I was obsessed with it (and still am). What I served them with varied of course, and I had other things for breakfast and lunch. But still. With that in mind, I dare to call myself an expert when it comes to oven-roasted chickpeas. 

Even though it works just fine to simply roast the chickpeas as they are, or with some sea salt, my greatest tip is to roast them with chili flakes and smoked paprika. The combination gives the chickpeas a lovely taste and makes them a bit more spicy. Well, time for the recipe. 

Oven-roasted smoky chickpeas

Preheat the oven to 225 degrees. Cover a baking sheet with parchment paper and fill it with as much chickpeas as you need/want. Sprinkle the chickpeas with chili flakes and smoked paprika powder and shake the baking sheet so that all chickpeas are covered in spices. Roast in the oven for about 20 minutes, or until the chickpeas are crispy and golden brown. Enjoy! 

P.S For my international followers, please let me know in a comment if you prefer to use Google Translate or want me to translate the posts manually (like this one). Thanks!

 

_dsc0370

_dsc0380

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *