_dsc0630-001

Snabblagad, nyttig, enkel och billig mat är något som många ständigt letar efter. Min absoluta favoritsnabbmat är sallader eftersom det tar ungefär 10 minuter att slänga ihop en god sallad bestående av grönsaker, nötter, frön och baljväxt av valfritt slag. Men, hur gott det än är med sallad så vill man ibland ha något som är lite mer värmande, speciellt såhär i vintertid.

Shakshuka är en av mina absoluta favoriter eftersom det är fasligt enkelt och samtidigt vansinnigt gott. Dessutom är det billigt och nyttigt så för alla som letar efter sån där enkel vardagsmat som mättar och inte bränner halva matbudgeten för veckan – varsågoda!

Shakshuka

2-4 personer

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
rapsolja eller smakneutral kokosolja att steka i
800 g krossade tomater
1 msk oregano
1 tsk timjan
1 tsk basilika
1 tsk paprikapulver
2 krm rökt paprikapulver
salt och svartpeppar
4-6 ekologiska ägg (beroende på hur stor stekpanna du har)

Hacka den gula löken och chilifrukten fint. Värm lite rapsolja i en stekpanna och häll ner löken och chilin. Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs tills allt mjuknat något. Tillsätt de krossade tomaterna och alla kryddor. Rör om och låt småkoka i 5-10 minuter.

Försök att göra små hål i tomatsåsen och kläck sedan ner äggen där i. Täck stekpannan med ett lock och låt småkoka i ytterligare 5-10 minuter, eller tills äggvitorna stelnat. Strö över lite färsk basilika (eller anna valfri krydda) och servera med några skivor bröd.

_dsc0570-001


Fast, easy, healthy
and cheap – there are many requests to be fulfilled if you want to make the perfect weekday-dish. My favorite fast food is salads of different kinds because it takes almost no time at all to make a big salad of fresh vegetables, crunchy nuts and legumes. But, during winter I prefer warm food over salads. Soups, stews and porridges of varying kind are probably what we eat most during this cold time of the year.

One of my absolute favorites is the dish Shakshuka. It’s so easy to make and also amazingly good. Plus it’s cheap and healthy so it has everything you’re looking for in a dish 😉 We make shakshuka at least once a week and after trying different recipes I’ve come up with my own version and I hope you’ll like it.

Shakshuka

2-4 servings 

1 yellow onion
2 garlic cloves
1 jalapeño
canola oil
800 g canned tomatoes
1 tbsp oregano
1 tsp basil
1 tsp thyme
1 tsp paprika
1/2 tsp smoked paprika
salt & black pepper
4-6 organic, free-range eggs (depending on the size of your skillet)

Chop the yellow onion, garlic cloves and the jalapeño. Heat up some canola oil in a large skillet and add the chopped onions and jalapeño. Cook until soft. Then add the canned tomatoes and the herbs and let cook for about 5-10 minutes.

Try to create small holes or divots in the tomato sauce and crack the eggs into them. Cover the skillet with a lid and let cook for another 5-10 minutes, or until the egg whites have set. Sprinkle with fresh basil leaves (or any other fresh herb) and serve with a few slices of sour dough/whole grain bread. Enjoy!

_dsc0653-001

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *