Vi besöker Studio Heijnes showroom och butik en klar och kall morgon i februari. Wendy Heijne, grundare av det hållbara modemärket bjuder in oss i den färgglada butiken på Kammakargatan i centrala Stockholm. Det blir ett samtal om kvalitet, standardstorlekar och om Wendys vision om en storlekslös och ljus framtid för modebranschen.

Vad är studio Heijne?

Studie Heijne är ett modemärke för kvinnor som vilar på två grundpelare. Vi har som vision att göra kläder mer personliga och mer hållbara. Det som skiljer oss mest från ett traditionellt modemärke är att vi producerar på beställning. Hela konceptet bygger på att vi jobbar mot överproduktion. Det gör vi genom att producera endast då någon faktiskt vill ha någonting. Det vi sedan producerar gör vi med hög kvalitet så att kunden kan ha det under längre tid.

Hur går det till när en köper ett plagg hos Studio Heijne?

Våra kunder investerar lite mer tid i att handla sina kläder än vad de flesta av oss är vana vid. Hos oss gör du inga spontanköp. I butiken går det att prova alla modeller och du får dina mått tagna eller så handlar du i webbutiken där du själv lägger in dina mått. Standardlängd för en storlek 38:a är i Sverige 168 cm. Är du till exempel 175 cm så anger du det och längden på plagget anpassas då efter det. För varje plagg kan du sedan välja färg, längd och färg på dekorsömmar.

Vem bär Studio Heijne?

Den mogna kvinnan som är medveten och intresserad av hållbarhet och som letar efter något unikt. Många har också problem med att hitta plagg med bra passform. Vi har mest svenska kunder men skeppar också internationellt.

Hur ser sortimentet ut?

I den nya kollektionen Customfit Essentials är fokuset just basplagg med bra passform. Nytt för den här kollektionen är jeans framtagna i samarbete med Rekotex. De är sydda i en italiensk denim av så kallad ”deadstock”, det vill säga redan producerat tyg som blivit över. I kollektionen ingår även kostymbyxor, kavajer och pennkjol i ull och skjortor i bomull, tencel och siden. Det är ett material som vi gärna använder eftersom det är både populärt och lyxigt. Vi är också stolta över vår kjol i Pinatex, ett material som är gjort av en restprodukt från ananasindustrin. Materialet har ett läderliknande utseende, som veganskt läder. Det ser nästan ut som ett fårat elefantskinn och är mycket karaktäristiskt.

Berätta om produktionen

Till allra största delen använder vi naturmaterial och vi vill helst att de ska vara producerade i Europa. Det är då enklare att ha koll på vart materialet kommer ifrån och att kommunicera med leverantören. Samarbetet med Rekotex är också ett exempel på hur vi försöker jobba med material som redan är producerade. I vår webshop kan kunden se precis vad som gör varje plagg hållbart. Vi försöker redovisa så mycket som möjligt om plagget även om vi inte alltid vet allt. Märkningar, vart alla delar av plagget kommer ifrån och vilken ateljé som har sytt det är information som redovisas. De flesta av våra plagg tillverkas i en liten ateljé i Litauen som heter Ateljé Jazz. Där arbetar sju skickliga sömmerskor. Vi åker dit då och då och jobbar tillsammans.

 

Hur ser du på framtiden för modebranschen?

Jag tror att många kommer stöpa om sina koncept. Företagen kommer behöva hitta nya sätt att tjäna pengar utan att nödvändigtvis behöva producera nytt, till exempel uthyrning, reparation och vintage. Längre fram tror jag att vi inte kommer ha några storlekar och att vi kommer producera mycket mer på beställning. Jag tror också att vi kommer kunna förutspå människors beteende med hjälp av big data och på så sätt undvika överproduktion. Jag vet att många av de stora jättarna tittar på dessa lösningar redan nu.

Om tio år tror jag att vi lever i en storleksfri värld. Standardiseringen av storlekar började i samband med industrialiseringen. I framtiden kommer det inte att vara hållbart att massproducera på det sätt vi gör idag. Jag ser framför mig att om några år går en in i en butik, online eller fysisk, då ser man något som man vill ha som automatiskt blir anpassat till ens mått och kropp och till exempel 3D-printas. Jag tror att vi kommer tänka tillbaka på storlekssystemet som något konstigt, som att man rökte inomhus. Massproduktionen är död.

Vad driver dig?

Delvis min personlighet, för jag är lite av en rebell! Jag vill att kvinnor ska känna att de får självförtroende av mina plagg, att de kan känna sig säkra på att de är välklädda och slipper tänka på hur de ser ut. Det är dags att modebranschen förändras.

Vill du testa måttanpassade plagg? Studio Heijne bjuder på 20% rabatt på ett helt köp. Ange koden Slowfashion när du checkar ut i webshopen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *