Kind of är tjänsten som varannan vecka presenterar en look som du kan beställa. Kläderna väljs noggrant ut av Malin och Maria i deras favorit-second handbutiker, tvättas, packas och levereras i ett snyggt paket. Ett nytt sätt att förnya din garderob, utan att belasta klimatet och miljön och med minimal ansträngning. En personal shopper-tjänst som vi inte sett förut, helt enkelt! Vi ställde några frågor till de båda passionerade grundarna:

Hej Kind of! Vilka är ni?

Bakom Kind of står vi, Maria Lagerman och Malin Jensen.

Maria: Jag har en bakgrund inom hållbart mode, närmast som verksamhetschef för Stockholms Stadsmissions Remake. Jag driver idag eget bolag och arbetar som konsult inom hållbar affärs- och konceptsutveckling och engagerar mig även via mitt styrelseuppdrag i föreningen Medveten konsumtion.

Malin: Jag är inredare och designer i eget bolag sedan 2003 och driver just nu bland annat Återbrukspodden. Jag har också medverkat som inredare i flertalet TV-produktioner.

Varför startar ni Kind of?

Kind of kommer från en önskan att göra hållbart mode mer tillgängligt, där fler på ett enkelt sätt kan få inspireras och uppleva det fantastiska med second handkläder. Långt från unken loppislukt, rader med osorterade kläder och med en gemensam handling för en mer hållbar värld. En drivkraft är också att vi själva älskar mode och jakten efter dessa hållbara guldkorn!

Vem tror ni kommer använda sig av Kind of?

Kind of vänder sig både till den som har stenkoll på sin egen stil och till de som gärna tar hjälp, men framför allt till den som inte har tid eller lust att rota runt i second hand-butiker men ändå vill konsumera mode på ett mer hållbart sätt. Vi tror att det kommer att vara personer som gärna vill värna klimatet men som inte orkar leta i second hand själva, eller tycker det känns svårt att hitta rätt.

Vad innebär hållbart mode för er?

Det finns flera svar på denna fråga, eftersom det finns flera aspekter att förhålla sig till och flera vägar att ta när vi vill agera hållbart kring våra garderober. En del ligger i produktionen av våra kläder, en annan i hur vi konsumerar och hur vi agerar kring de plagg vi vill ha och redan har.

En viktig del av ett hållbart mode, som vi väljer att fokusera på, handlar om plaggen som med god kvalitet, på olika sätt, skall se till att användas under så lång tid det bara är möjligt! Plagg som långsiktigt kan stanna hos en person eller cirkulera mellan många människor. Ett mode som värnar om resurserna, vet vilken påverkan som krävts vid sin produktion och inte skapar nyproduktion i onödan. Med Kind of vill vi ge fler en alternativ väg för att agera mer hållbart med sin garderob, genom att just återanvända kläder och därmed bidra till att de får ett längre liv.

Vill vill samtidigt vurma för att vi som modeälskare tar hand om och vårdar våra kläder, skor och accessoarer. Att värdera arbetet bakom och vad varje plagg har att ge. Att cirkulera och aktivera kläderna i vår kollektiva garderob och att inspireras till hållbara sätt att förnya sig på!

Hur startade ert intresse för hållbart mode?

Malin: Jag bestämde mig bara en dag i januari 2019 att nu var det slutshoppat med nya kläder och så gick jag in i en secondhand butik och bestämde att jag inte skulle gå ut tomhänt. Ut kom jag med ett bar byxor. Några dagar senare gjorde jag det igen. In rota runt tills jag hittade nåt. Då blev det två tröjor. Efter det blev jag ostoppbar. Laddade ner Tradera och blev HELT FAST. Min garderob (som innan varit mager som tusan, mycket pga att jag inte ville lägga så mycket pengar där) växte och växte och växte. När jag väl gav mig in i modesvängen kom allt bara av sig själv. Material blev intressanta, passformer, modeller, märke osv osv. Nu är jag helt hooked! Själva loppis-letandet har jag dock sysslat med hela livet, men då har det varit prylar, tyger och möbler!

Maria: Det har alltid funnits en kärlek och lust i att återanvända och se potentialen i plagg jag hittat i second hand eller på loppis. Hela livet faktiskt. Men från början hade ju detta agerande och engagemang inte rubriken ”hållbart mode”, utan handlade om kreativitet och loppisådra. När jag väl förstod att jag kunde kombinera min passion och mitt yrkesliv, så befästes denna personliga önskan om att återanvända och blev också något jag ville vara med att utveckla och forma i min profession. Det har då syftat både till att vurma för miljön, klimatet och det sociala ansvarstagandet. Tänk att vi kan göra skillnad i samhället via våra kläder!

Hur tror ni modebranschen ser ut om fem år?

Svår fråga, men vi hoppas på att det är mycket större återanvändning inom modebranschen. Där stora modeföretag har ett annat tänk när det gäller produktionsvolymer, där de på ett självklart sätt driver processer för återanvändning och redesign, tillsammans med större och mindre aktörer som redan idag har denna kunskap. De digitala alternativen och on demand kommer ha växt från idag.

Vi vill se en modebranschen som om fem år domineras av affärsmodeller som tillsammans bygger hela paletten av hållbara alternativ. Aktörerna för återanvändning av textilier och kläder behöver bli lika viktiga som de som producerar nya plagg. Vi tror på att textilåtervinningen blivit möjlig i stor skala och att vi likt andra material lämnar in textiler samtidigt som metall- och glasburkar!

Vad kännetecknar era stilar?

Malin: Ha ha! Jag fladdrar fram o tillbaka. Köper fel och så fortfarande för att jag blir kär i nåt som visar sig vara fel för just mig. Jag famlar lite, men börjar (pga mitt massiva shoppande) hitta min stil på ett helt annat sätt än jag gjort tidigare. Så nu skulle jag väl kalla den modern (alltså inte alls vintage-stil) och ganska basic. Jag gillar raka rena linjer och assymetri!

Maria: Jag har en garderob som baseras på jeansen, skjortan och kostymbyxan. Det är en enkel färgskala och mycket enfärgat sedan 10 år tillbaka. Min stil har dock förändrats under åren och tidigare även varit en färgexplosion av vintage. Nu är jag väldigt hemma med mina utvalda modeller, material och uttryck, men visst vill jag också utmana mig själv ibland och kränger på mig något från ett klädbyte för att testa en ny look!

Vad inspirerar er?

Så mycket! Bilder av alla möjliga slag, flöden, människor på stan, färger, former och något som ger en viss feeling! Men för KIND OF så landar det i ett mood, som kläs i plagg, som blir en look.

Kind of är aktuella med sin andra look. Du hittar den här och på Instagram.

Bilder: Kind of

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *