Uliako Lore Baratzak, San Sebastian

Vi hade hamnat lite utanför staden för ett besök på restaurangen Arzak. Efter en gudomlig tre timmars-middag rullade vi nästan ut från restaurangen. Vi bestämde oss för att ta en promenad tillbaka in till San Sebastian. Vi njöt av solen och mätta magar när vi skymtade en grönskande park innan för en stor grind. Vi gick in.

Uliako lore-baratza, San Sebastian

Och kände oss direkt som hemma. Uliako Lore Baratzak är en park som står för gemensam trädgård, det lokala språket och kulturen i Baskien. Men som få invånarna i San Sebastian känner till.

Uliako lore-baratza, San Sebastian

Fram till 2008 var parken en lokal plantskola. Här producerades alla växter och blommor för stadens trädgårdar. Efter att plantskolan flyttades till en mindre central plats, tömdes området och kommunen påbörjade en plan för att bygga 30 lyxvillor.

IMG_9222

IMG_9221

På grund av flera orsaker inklusive den ekonomiska krisen lades planerna på lyxvillorna ned. Men platsen efter plantskolan stod fortfarande tom och förföll så sakteligen.

Uliako lore-baratza, San Sebastian
Efter 7 år presenterade en granne sin idé, att skapa en gemensam och urban trädgård. Hon hade sett det i Europa och hade själv erfarenhet av det från London. Först accepterade inte kommunen hennes förslag men efter två år av uthållighet fick de slutligen tillstånd att starta de gemensamma aktiviteterna.

Uliako lore-baratza, San Sebastian

Projektet Uliako Lore Baratzak är nästan ett år gammal nu och har åstadkommit mycket.  Det är en mötesplats men parkens miljöarbete och och “veggie patch” lockar massor av olika människor från hela staden. Men det är fortfarande en plats som är nästan 150 år gammal och som har stått övergiven i nästan åtta år och behöver omfattande rehabilitering. Volontärer träffas en gång i månaden för att göra nödvändigt arbete och trädgårdsarbete såsom återställa bambuskogen och fylla tilldelning med jord. Det är fortfarande statens mark men det är folket som gör allt arbete.

IMG_9209

Uliako lore-baratza, San Sebastian
Personerna bakom Uliako Lore Baratzak tycker att det viktigaste är att alla medborgare i Donostia ska känna att parken är som deras egna trädgård. En park som sammanför olika folk i olika åldrar. En park där man kan promenera, läsa, spela, blir smutsiga och även lära sig grejer.

Och de hälsar, att du är varmt välkommen att besöka parken, nästa gång du är i San Sebastian!

6 tips för ett mer hållbart resande. 

More from The waves we make

5 närproducerade nyheter hos Svenskt Tenn

I samband med höstens utställning ”Närodlad Design” presenterar Svenskt Tenn fem nya...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *