Dags att plocka rosenkvitten + recept på marmelad

Rosenkvitten02

Just nu lyser många platser i stan upp av något som liknar små citroner. Det är rosenkvitten, och vi har i år plockat dessa ljuvligt doftande frukter för första gången – både från ett bortglömt buskage vid en parkering och från en buske som står utanför vår port (rosenkvitten är så vanligt i offentliga planteringar och brukar under en tid digna av frukt, så tror ingen tar illa upp om en plockar lite – om inte annat kan en ju ta fallfrukt).  Frukterna är stenhårda, fulla med kärnor och rätt så sura – inte alls goda att äta som de är – men med bara lite socker kan de bli till fantastisk marmelad…

Rosenkvitten01

Vårt recept på Rosenkvittenmarmelad

Marmeladen blir ganska syrlig med dessa proportioner, men den som vill ha den sötare kan bara smaka av med mer socker.

 • 1 kg rosenkvitten
 • 6 dl socker
 • 5 dl vatten

Koka upp tre deciliter vatten i en medelstor kastrull och sänk sedan värmen så att det fortsätter sjuda. Skölj frukterna noga och dela dem en och en på mitten. Skrapa ur kärnorna och lägg därefter frukthalvorna direkt i det sjudande vattnet (på så sätt slipper de bli bruna av att exponeras för luft alltför länge).

Rosenkvitten03

När all frukt är i grytan så låt det hela sjuda ytterligare en stund tills alla bitar blivit mjuka. Rör om då och då så att det inte bränner i botten. Under tiden kan du värma rena glasburkar och lock i ugnen på 100 grader. Minst en kvart ska de stå innan du häller i marmeladen.

Passera fruktmassan genom en grovmaskig sil. Häll sedan tillbaka skal och kärnhus i grytan och slå över två deciliter vatten och rör om. På så sätt blir det lättare att få ut det sista när du därefter passerar det genom silen en gång till.

Låt sedan fruktmassan koka upp igen och tillsätt sockret. När det löst sig är marmeladen klar att hälla upp i de heta burkarna. Skruva på locket löst och pastörisera i ugnen i femton minuter innan du tar ut burkarna och skruvar åt locken ordentligt. När innehållet svalnar bildas ett vakuum och marmeladen håller sig fräsch utan att behöva förvaras kallt så länge burkarna är oöppnade.

//Anna och Olof

Rosenkvitten04

6 Comments

 • Så härligt! Jag köpte en liten kvittenbuske förra året, den bär ingen frukt än men förhoppningsvis dignar den också med fulla grenar om några år. Läste någonstans att det finns naturligt pektin i kvitten, så jag tänkte att det kan vara bra att ha i kvitten i alla sorters marmelad för att slippa onaturliga tillsatser. Hoppas det är bra med er!

  • Vad roligt med egen kvittenbuske! Ja det är massor av pektin i, så vilken bra idé att använda den som förtjockningsmedel i annan marmelad också! Det måste testas…
   Kramar!

 • SÅ god!! (Jag gillar min liiite sötare så jag la till 2dl socker ?).
  Hur länge håller den oöppnad ungefär?
  Tack!!

  • Kul att du gillar den! Helt rätt att smaka av med så mycket socker som en själv vill ha. Kanske kan det också vara så att det varierar hur söta/sura frukterna är i sig…? Tror att den håller sig fräsch riktigt länge – vi har fortfarande kvar från 2018 och den smakar prima 🙂

   Allt gott,
   Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *