Squashkaka med apelsin- och chokladfrosting (vegansk)

Vårt mål 2019 var att odla squash i sådan mängd att det skulle räcka hela året, och så här ungefär halvägs tills det är dags för 2020 års squashskörd är vårt lager fortfarande välfyllt – har mycket kvar både i frysen och av sådana vi låtit mogna på plantan för att kunna lagra i rumstemperatur. Vi använder det som sagt i allt från grytor och biffar till bröd och pizza, och till den sötsugna rekommenderar vi att baka en squashkaka – perfekt om en har kvar sådana där giganter med lite lösare fruktkött.

Vår variant – som kanske egentligen är lika mycket en tårta som en kaka – är helt växtbaserad och smaksatt med den ljuvliga kombon apelsin, choklad och mandel…

Hoppas ni också ska gilla!

Squashkaka med frosting och smak av apelsin och choklad

(för ca 8 personer)

  • 300 g squash
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 1, 5 dl rapsolja med neutral smak
  • 0,5 dl färskpressad apelsinjuice

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en kakform. Pressa apelsin så du har juice till både kaksmeten och frostingen nedan. Riv squashen på den grova sidan av rivjärnet.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, och rör sedan ner squash, apelsinjuice och olja så att allt blandas till en jämn smet.

Töm över smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Kolla med typ en potatissticka att kakan är genomgräddad (den ska vara hyfsat torr när du stuckit den i kakan).

Frosting

  • 75 g växtbaserat smör
  • 1,5 msk färskpressad apelsinjuice
  • 1,5 msk kakao
  • 75 g florsocker
  • riven zest från en apelsin
  • 0,5 dl mandel
  • apelsinklyftor till garnering och servering

Riv zest av en apelsin (var noga med att inte få med det undre vita skalet). Mixa smör, den färskpressade apelsinjuicen, kakao, florsocker och apelsinzest i matberedare till en jämn smet.

Filea apelsin till garnering och eventuellt också lite extra till servering. Hacka mandeln.

Låt kakan svalna ordentligt innan du brer på frostingen i ett jämnt lager. Ställ den sedan gärna i kylskåp en stund så att frosting-lagret stelnar en aning.

Strössla över den hackade mandeln så kakan täcks och dekorera med fileade apelsinklyftor innan servering.

//Anna och Olof

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *