Zucchini – till frukost, lunch och middag

Slog på stort med zucchini i år. Tolv plantor har vi, vilket innebär att zucchini – aka sommarsquash – ingått i näst intill varje måltid den senaste månaden och kommer att fortsätta göra det ännu en månad eller två.

Enformigt?

Nä, tvärt om. Underbart och precis vad vi hade hoppats på. För sommarsquash är inte bara roligt och lätt att odla, utan även en superingrediens – god och användbar i en massa olika rätter.

Har dock förstått att inte alla är lika entusiastiska som vi över att bada i zucchini – bara en enda planta brukar ju kunna leverera en hel del kilo – och vi hör många som inte riktigt vet vad de ska ta sig till med alla frukter. Som känner att de drunknar. Så här kommer några exempel på allt som kan lagas av denna generösa gröda, som innehåller en stor mängd vatten men också bland annat kalium, vitamin C och folsyra:

 • Ratatouille, caponata och dylika grönsaksgrytor – där är zucchini en given ingrediens
 • Olika typer av grönsaksfräs, till exempel denna
 • Rårakor – ersätt en del av potatisen med zucchini
 • Zucchinibåtar – gröp ur och fyll med till exempel svamp (använd det du gröpt ur i exempelvis bröd eller tomatsås)
 • Zoodles – dvs nudlar eller spagetti gjord av zucchini – hyvla med potatisskalare eller grönsakssvarv och ät rå eller lätt kokt
 • Grillad eller stekt i skivor med vitlök, olivolja och salt – gott som tillbehör till det mesta eller som pålägg på mackan
 • Risotto med zucchini och svamp
 • Lasagne
 • Zucchinibiffar – testa till exempel detta recept från Vegomagasinet
 • Tomatsås som drygas ut med zucchini – riven eller i tärningar
 • Ugnsbakad tillsammans med andra grönsaker
 • Som topping på pizza
 • Zucchinisoppa
 • Olika typer av wok
 • I brödet – vi utgår från vårt vanliga recept och adderar riven zucchini till degen
 • I kakor – kolla till exempel in detta recept av bästa Karoline Jönsson eller detta från Våra oköttsliga lustar – har inte testat dem själva ännu, men visst ser det ljuvligt gott ut!

Har ni några favoriträtter med zucchini? Skriv gärna i en kommentar.

Vi föredrar att plocka zucchini-frukterna när de fortfarande är ganska små – tycker att de brukar vara godast då, och ju mer en skördar av en planta desto mer ger den i regel. Dock hinner vi inte alltid med, så en och annan monsterfrukt blir det också. Eftersom de större ofta har en mitt som är lösare i fruktköttet brukar vi i första hand använda dem i rätter där de ska mixas eller rivas – till exempel i soppa, tomatsås eller bröd – och de mindre frukterna i rätter där texturen är mer framträdande.

Glöm för all del inte heller att du kan äta blommorna, som är supergoda att fritera. Har plantan många hanblommor så kan du plocka en del av dem utan att det går ut över zucchiniskörden, och har du redan mer frukt än du mäktar med så kan du förstås ta alla blommorna.

Precis som med många andra grödor som ger väldigt mycket under en begränsad tid, är det ju det här med förvaring som kan vara det knepiga med sommarsquash – det är just därför som vi frossar nu när den är i säsong. Till skillnad från vintersquash och pumpa, som klarar sig många månader i rumstemperatur, håller sig zucchini bäst i kylskåp. Frukter som växt sig för stora för kylen och fått tjockare skal brukar dock hålla sig i rumstemperatur i åtminstone ett par veckor (det är så länge vi testat, kanske klarar de sig längre). Har en lyxen att ha utrymme i frysen kan en såklart lagra zucchini under lång tid där – vi tärnar och fryser så mycket vi får plats med – men vår ständigt välfyllda frysbox räcker bara till en bråkdel av zucchiniskörden. Vi har även testat att torka sommarsquash, men tycker att den gör sig bättre som färsk eller fryst.

Sorterna vi odlar i år heter Striato d’Italia (den randiga), Tondo di Piacenza (den runda) och Dark Fog som är en selektion av sorten Black Beauty (den mörkgröna). Den sistnämnda har gett mest per planta, men det är såklart svårt att avgöra om det bara beror på sorten då det är många parametrar som kan spela in. Också smakmässigt tycker vi nog att Dark Fog är vinnaren, även om smakskillnaden mellan de tre är ganska liten.

//Anna och Olof

6 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *