Nybakt varje dag

Bakning

För några år sedan hade vi ett problem. Att hitta gott ekologiskt bröd. Visserligen gick det ju att köpa ekologiskt bakat bröd från några enstaka bagerier, men det var dyrt och om brödet var fritt från konserveringsmedel var det ändå torrt och tråkigt ett dygn senare. Jag började baka själv på helgerna, men även det brödet blev snabbt torrt och därmed inte särskilt gott.

Efter att ha laborerat med mitt recept kom jag tillslut på att jag skulle göra ett mindre bröd som var lagom stort för att vi skulle hinna äta upp det under det dygn som ett färskt bröd smakar som bäst. Det behövde alltså vara såpass enkelt att en skulle orka göra det varje dag.

Efter ett antal försök lyckades jag baka ett bröd som kräver max fem minuters aktivt arbete – jag slipper knåda kladdig deg och det blir knappt någon disk heller. Sedan dess bakar jag i stort sett varje dag, och receptet går att variera nästan i oändlighet.

Här är grundreceptet:

1,5 dl kallt vatten
1/2 krm torrjäst (eller en bit vanlig jäst, stor som en ärta)
Salt efter smak (2 krm tycker jag är lagom)
3 dl vetemjöl

Häll jäst och vatten i en burk med lock och rör sedan ner salt och mjöl. Låt degen jäsa 8-16 timmar i rumstemperatur (den bli ungefär dubbelt så stor som den var från början). Häll ut degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 250 grader i 15-20 minuter.

Vill du vänta med gräddningen går det också bra att ställa in burken i kylen efter 8-12 timmar. Åtminstone ett dygn kan den stå där utan att förgås.
Jag brukar göra degen på kvällen och baka ut på morgonen eller kvällen därpå.

Sedan går det alltså att variera brödet med olika typer av mjöl, frön, nötter, russin mm. När vi kom hem från La Palma väntade ett paket med Urtekrams nya sortiment av ekologisk torkad frukt. Torkad frukt är ju supergott att äta som det är – som godis – men även perfekt i bröd, så idag bytte jag en dl av mjölet mot grovt rågmjöl och tillsatte 2 msk solroskärnor, 2 msk krossade linfrön och ca 10 torkade osvavlade aprikoser som jag skurit i tärningar. Anna kommer att bli jätteglad, hon älskar när det är frön och frukt i brödet 🙂

/Olof

Tags from the story
, , ,

6 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *