Nytt skockland – experiment och hjälp att bereda jorden

Förrförra säsongen satte vi en stor bädd med jordärtskockor på odlingslotten här i Göteborg. Dock blir ju ofta skockor höga som solrosor, och då det visade sig att vår skockdjungel skuggar vår odlingsgranne passar vi nu – när vi ändå skördar – på att flytta den till andra änden av lotten.

Genom att välja ut de största och slätaste exemplaren som sättskockor hoppas vi skapa förutsättningar för att kommande år få fler av knölarna som är lätta att skala. Så när vi nu skördar åker de finaste skockorna direkt ner i jorden på en ny del av lotten, medan de minsta och skrovligaste får följa med hem till soppgrytan – lika goda, men betydligt mer tidskrävande att göra rena. Blir spännande att se om vi i framtiden får igen den extra tid vi lägger på skrubbning och skalning i år, eller om vårt försök till förädling misslyckas 🙂 Har faktiskt inte tagit reda på tillräckligt om saken för att veta om detta sätt ens kan fungera – det är ett roligt experiment som bygger på vår gissning. För även om vi generellt gillar att göra grundlig research om saker (när det gäller viktigheter som till exempel hållbarhet och hälsa är det ju avgörande att ha välgrundad kunskap och forskning som utgångspunkt) kan det ibland, när det kommer till så pass obetydliga saker som graden av skrovlighet på skockor, vara kul och lustfyllt att bara köra – att testa i praktiken och se vad som händer…

När vi tog över odlingslotten för ett par säsonger sedan var den helt igenvuxen, och i och med att vi nu flyttar jordärtskockorna till en del av lotten som vi tidigare inte hunnit ta oss an, kommer de också att hjälpa oss att bereda jorden på denna nya plats, samtidigt som de lämnar sin tidigare bädd i mer luckert skick. Skockor är ju som potatis på det sättet att de kan göra sig hemmastadda även i hårt packad lerjord och klarar att konkurrera med en hel massa ”ogräs” – ja i vissas ögon förtjänar de ju till och med att kallas ogräs själva (vi har aldrig upplevt att vi haft problem med att de spridit sig, men är en rädd att de ska konkurrera ut annat kan det vara bra att ge dem en lite avskild plats).

Vi avnjuter oftast våra skockor i soppa, puré eller som bakade, men efter att Karimeh Choopan berättade i Odlarna att vissa äter jordärtskockor råa som frukt, har vi även testat detta, för oss nya, sätt att äta dem. Faktiskt riktigt gott (dock får vissa ont i magen av jordärtskockor, så kanske bäst att börja med små råa bitar om en inte testat tidigare).

Mer om jordärtskockor och hur vi odlar dem har vi bland annat skrivit här och här. Och här finns ett recept på jordärtskockssoppa.

//Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *