Smarriga skockor

Jordärtsskockor

Bland det mest lättodlade som finns är jordärtskockor. När de väl har etablerat sig är det bara att skörda och så fortsätter de att komma av sig själva.

Välj plats noga för de återkommer som sagt år efter år och plantorna blir två meter höga. Sätt ner skockorna 25 cm i marken med 40 cm emellan tidig vår och sedan är det bara att vänta. Skörda kan en göra sen höst eller innan de börjar växa på våren, och de som är för små är det bara att lämna kvar i jorden så kan de få fortsätta växa nästa säsong.

Det går utmärkt att använda vanliga skockor från mataffären som utsäde men ett tips är att försöka hitta sådana som är lite rödaktiga i skalet. De hinner visserligen sällan blomma i vårt klimat men de blir mycket slätare än de ljusa som du ser på bilden och därmed lättare att skala.

/Olof

2 Comments

  • Hej!Jag är klart impad över din blogg, kul!Vi har odlat jordärtskockor i många år! Våra är nästan 2 meter höga och blommar fint och dom påminner ju om solrosen, som dom lär vara släkt med.Problemet med dom är ju att förvara dom på ett bra sätt – så jag låter dom vara kvar i jorden året om och vi har som tradition att hacka fram några ur den frusna marken på nyårsafton och göra gratäng på potatis och jordärtskockor till nyårsmiddagen. Himla gott och lite kul att de går att skörda mitt i vintern. MVH/Lotta (Ylvas mamma)

  • Hej, vad kul att du gillar bloggen!Vi har inte heller hittat något riktigt bra sätt att lagra jordärtskockorna, utan håller oss till att skörda innan tjälen kommer och tidigt på våren innan de börjar växa. Enligt vad jag läst ska de gå att lagra i fuktig sand i jordkällare eller stuka, men det låter för bökigt tycker jag. Och milda vintrar som de två senaste går det ju ändå att skörda hela vintern. Annars går det ju alltid att göra som ni och ta till hackan :-)Allt gott,Olof

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *