Kål – “julgröda” i säsong året om + recept på grönkålssallad

Att många typer av bladkål tål flera köldgrader – vissa sorters grönkål åtminstone ner till minus 18 – gör det nog till den grönsak som har allra längst utomhussäsong här på nordliga breddgrader. Plantor som övervintras kan sedan ge fin skörd även under våren och försommaren, innan det är dags att börja skörda från nya plantor.

Många sorts kål är med andra ord i säsong så gott som året om, vilket ju är ganska unikt för en gröda här i norr, och den som vill kan äta exempelvis grönkål med gott miljösamvete hela året – i alla fall så länge den är ekologisk och någorlunda närproducerad. Att kål trots detta främst förknippas med vinter och juletid har förstås att göra med att det finns så pass få andra grönsaker i säsong under denna tid. Själva äter vi kål (med undantag för asiatiska kålbladssorter) framför allt från november till april, och sedan får den stå tillbaka lite under sommar och tidig höst när vi prioriterar att äta av allt som bara är i säsong just då. Att vi inte äter så mycket kål den varma årstiden beror också på att vi inte orkar täcka den, vilket gör att andra kålälskare som jordloppor och kålmal hinner före. Det är helt enkelt på vintern, när de dragit sig tillbaka, som kålen har hunnit växa sig fin i våra land.

Följande kålsallad, som kan göras antingen i en söt eller syrlig variant, tycker vi passar såväl till bön- och linsgrytor, som på ett julbord (men den är alltså lika mycket i säsong på sommaren för den som även vill äta den då).

Söt eller syrlig grönkålssallad

  • 150 g bladkål, tex grönkål, palmkål eller sibirisk bladraps (allra snyggast tycker vi att det blir med en blandning av kål i olika färger)
  • 2 msk olivolja
  • ½ tsk salt
  • 1 dl solroskärnor
  • Smaksättning alternativ 1 – söt variant: 2 msk rosenkvittenmarmelad (se recept här)
  • Smaksättning alternativ 2 – syrlig variant: 1 msk citronjuice

Börja med att rensa bort de grova mittnerverna om du använder hela kålblad (mängden i receptet är beräknad på färdigrensade blad). Strimla kålen fint och blanda den med olja, salt och en av smaksättningarna i en bunke. Massera alltihop med händerna tills kålen börjar bli mjuk.

Rosta solroskärnorna långsamt i en torr panna tills de får en gyllengul färg. Låt dem svalna och blanda sedan ner dem i salladen.

Godast är salladen om den äts direkt. Om det blir rester över som känns tråkiga ett par dagar efteråt går de utmärkt att steka på och äta till exempel till pasta eller i en pytt.

//Anna och Olof

Mer om kål och andra vintergrödor:
Skörda under vintern
Grönkålspesto
Midvinterskörd – kål, purjo och timjan
Egenodlat på lunchrasten

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *