Stroganoff i vegotappning

Måste skryta och säga att vi är riktigt bra på att göra stroganoff – vill äta det ofta – särskilt nu under vinterhalvåret. Självklart skippar vi köttkorven och gör denna klassiker i klimat- miljö- och djursnäll tappning.

Här är vårt recept:

4 portioner (receptet går fint att dubbla, trippla osv)

  • 250 g fast tofu (alternativt rökt tofu eller rökt vegankorv)
  • 2 lökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 5 dl soja- eller havremjölk
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 3 msk tomatpuré
  • ca 1 tsk rökt paprikapulver (detta kan skippas om du använder rökt tofu eller ersätter tofun med rökt vegankorv)
  • rapsolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Skär tofun i centimetertjocka stavar. Lägg dem i en stor panna och låt fräsa på medelhög värme i rikligt med rapsolja. Vänd runt då och då tills alla sidor fått en gyllene stekyta. Under tiden kan du strimla löken på längden, och när tofun börjar bli klar lägger du även löken i pannan. Låt det hela fräsa lite till så att löken börjar gulna och ta sedan pannan av plattan.

Rör ner vetemjölet och slå därefter över mjölken. Tillsätt buljongtärningen och tomatpurén, och låt alltsammans koka upp under omrörning.  Krydda med paprikapulver och smaka av med salt och peppar. Låt puttra tills såsen tjocknat.

Servera med ris (avorioris är vår favoritsort till denna rätt) och färska grönsaker i säsong – just nu till exempel olika sorters kål, groddar, skott etc (vi har även kvar en och annan ringblomma i landet att pimpa med).

//Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *