Så här tar du hand om dina jeans

Jeans är ett av världens mest älskade plagg och för många ett av grundplaggen i garderoben. Men ur ett hållbarhetsperspektiv är jeans oftast inget vidare.

Vid tillverkning av ett par jeans går det åt runt 11 000 liter vatten och det krävs massa kemikalier vid färgning. Det går också åt en massa konstgödsel och bekämpningsmedel på grund av att de är gjorda av bomull.

jeans the waves we make

Men något som är bra med jeans är att det är ett tåligt plagg. Eftersom de är gjorda av denimtyg som är en slitstark textil, så kan de hålla längre än andra plagg. Och de kan hålla i många år om du tar hand om dem på rätt sätt.

Tips på schysst jeansvård

1. Tvätta inte jeansen i onödan. 40 grader räcker och torktumla inte.
2. Vädra hellre än tvätta.
3. När det går hål, lappa jeansen så håller de ett bra tag till.
4. Är brallorna helt utnötta så tänk om och sy nytt. Låten jeansen bli en jeanskjol, sy en portmonnä eller en liten hatt till barnens dockor. Tygrester kan bli lappar till andra jeans.

Vill du lära dig laga jeans och andra plagg för hand inspirerad av japanskt sätt, kolla in hur du gör “sashiko” här.

På the waves hittar du tips om hur du kan göra en “wallorganizer” av dina avlagda jeans. Land tipsar om hur du kan sy en hängmatta av dina gamla jeans. Perfekt för lata sommardagar.

Har du ett par jeans som är för långa eller som du bara vill fixa till, så tipsar Anna María om hur du kan fixa “cut off jeans”

jeans the waves we make

Tips för en schysst jeanskonsumtion

Om du köper nya jeans så försök hitta jeans av ekologisk bomull, då används mindre vatten och inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Men du kan också minska din konsumtion av nyproducerade jeans. Och istället för att köpa nytt kan du:

– Handla på second hand. Kolla både på nätet och i fysiska butiker.
– Låna på klädbibliotek. Klädoteket är ett exempel på ett schysst klädbibliotek, som också ordnar olika events.
– Gå på eller ordna en klädbytardag där du kan byta till dig ett par jeans. Stilmedveten tipsar om hur du gör en egen klädbytardag.

 

Text: Helena Johnzon Dahl

More from The waves we make

Suzanne behind LENA the fashion library

Suzanne Smulders is the co-founder of “LENA the fashion library” in Amsterdam....
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *