Sara tipsar om höstens hudvård.

Nu när det är höst i luften känns huden lätt torr och livlös. Vi pratade med Sara som driver det ekologiska hudvårdsmärket “Organics by Sara “. Här tipsar hon om bra hudvårdsrutiner.

sara

Namn: Sara Nomberg
Gör: Egenföretagare; föreläser om ekologisk hudvård & grundare av det 100% ekologiska hudvårdsmärket Organics by Sara som vi producerar för hand och distribuerar i Sverige. Sedan våren 2016 samarbetar jag med Naturskyddsföreningen och håller föreläsningar och workshops runt om i landet. Kika in på hemsidan under kurser & events för att se aktuella datum och städer.
Intressen: Älskar djur & natur, stenhård och strikt hudvårdsjunkie & drivs av miljö och ekologifrågor.

Varför behöver vi ta hand om huden lite extra efter sommaren? 

Efter sommaren har vi en hud som är van vid fukt och som troligen har blivit ganska insmord under sommaren med diverse solskyddsprodukter. När det går mot höst och blir kallare samt torrare i luften känns huden ofta mer stram och torr än vad den gjorde under sommaren. Kanske börjar man t.o.m. flagna bort sin bränna. Av dessa skäl är det viktigt att börja ta hand om sin hud – dessutom behöver den prepareras för den alltmer torra luften som kommer att ta hårt på huden när hösten och vintern kommer igång på riktigt.

wash-face

Hur ser en bra daglig rutin ut i höst? 

En bra rutin består av tre steg; rengöring, fukt och insmörjning. Dessa tre steg gör du på kvällen inför läggdags medan på morgonen gör du endast de två sista stegen (fukt & insmörjning). Vi tvättar alltså endast ansiktet på kvällen för att skona huden. Vi vill att det sebum (skyddande fett) som huden har producerat på natten ska få vara kvar och vårda huden, därför tvättar vi inte ansiktet på morgonen. Dessutom minimerar vi kontakten med vatten som i sig är uttorkande och har fel pH för huden (alldeles för basiskt för huden).

Rutinen är enkel: rengör ansiktet med en mild rengöringsolja (du kan ta den ekologiska matolja du har hemma tex raps eller köpa en färdig) och tvätta bort en svamp alternativt bomullsrondell. Fukta därefter ansiktet med ansiktsvatten (jag älskar och rekommenderar hydrolat som är blomvatten med terapeutiska effekter) och avslutar med några droppar av en näringsrik ekologisk ansiktsolja. Genom att välja hudvård som enbart består av ekologiska råvaror bidrar du till en mindre kemikaliefylld miljö, minskad exponering av kemikalier för dig samt en friskare hud.

Om du börjar flagna bort din bränna eller vill få en jämnare yta kan du göra en lätt sockerscrub bestående av florsocker och en ekologisk olja (tex olivolja eller raps). Jag ska dock tillägga att jag inte är förtjust i peeling eftersom de flesta peelar alltför ofta och med för grova peelings. Välj en skonsam peeling och peela ca 1 gång/månad. Du kan med fördel lägga en ansiktsmask för extra hudvård och lyster. Min favoritmask på hösten består av mixade havregryn, några droppar ansiktsolja samt lite vatten till en krämig grötliknande mask som ger fukt och gör underverk på en torr, eksem hud. Havre innehåller slemämnen som ger den lugnande effekten för huden.

image-750x335

Hur ska man preppa sitt badrumsskåp för hösten? 

Satsa på en skonsam rengöring och en extra vårdande insmörjning som tex en ekologisk ansiktsolja. Se till att även tänka på hur du preppar din hud invärtes. Få i dig essentiella fettsyror som kan balansera och få upp en riktigt fin lyster och elasticitet i huden. Börja med omega 3 kapslar som även gör nytta för hjärta och hjärna. Vid hormonella problem i huden – ta kapslar innehållandes GLA och vid torra slemhinnor – ta kapslar innehållandes omega 7.

Vilken är din favorit produkt i badrumsskåpet? 

Det måste nog bli ansiktsvatten – det är något som jag aldrig hoppar över! Känns uppfriskande och rengörande. Just nu använder jag ett tea tree vatten, det vill säga  ett örtvatten som har den terapeutiska effekterna från tea tree. Perfekt mot plitor och håller min hud balanserad.

parfym-liten

Vad har du alltid med dig i väskan? 

Vår nya parfymolja Perfume Oil Fresh Vanilla – just nu är det mycket trendigt med både ekologisk parfym och även parfymojor. Vår är en kombo av dessa två och har en underbart frisk doft av citrus och vanilj. Jag gillar också sheasmör som är perfekt att smörja på händer, läppar och övriga torra områden. Just nu testar jag sheasmör från ett kvinnokooperativ i Benin, Afrika.

Vill du lära dig mer om ekologisk hudvård och ingredienser; kika in på Sara blogg som ni hittar på deras hemsida.

Missa inte the waves skönhetssnack med Emmi snickers. 

The Nordic kitchen visar hur du snabbt slänger ihop din egen ekologiska hudsalva.

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Organic by Sara

More from The waves we make

Så här tar du hand om dina jeans

Jeans är ett av världens mest älskade plagg och för många ett...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *