Douglas, Kerstin och boken om indigo

 

hanging

Snart kommer det ut en bok om att färga med indigo. The waves har träffat författarna och indigoexperterna Douglas och Kerstin, som  tillsammans har ägnat sig åt att utforska ämnet indigo; att hitta recept och pålitlig information om ämnets framställning, egenskaper och tillämpning.

 

indigo
Foto Helena Johnzon Dahl

Namn: Kerstin Neumüller
Bor: Midsommarkransen
Bakgrund: Herrskräddare, textilnörd
Gör: Jobbar på Unionville och driver olika indigorelaterade projekt
Aktuell: Med boken “En handbok om indigo, färgning och projekt”.

Namn: Douglas Luhanko
Bor: Midsommarkransen
Bakgrund: Har tillverkat egna jeans och grävt denim i nevadaöknen
Gör: Driver butiken Unionville på södermalm
Aktuell: Med boken “En handbok om indigo, färgning och projekt”.

Vad är indigo? 

En blå färg och ett pigment som kan framställas ur olika växter eller byggas upp på kemisk väg.

Varför tror ni indigo är så mytomspunnet?

Indigo är ganska svårt att färga med och det tar lite tid att sätta sig in i hur processen fungerar. Om man inte vet hur det går till kan det verka nästan magiskt att se när den blå färgen träder fram först efter att tyget tas upp ur färgbadet och kommer i kontakt med syret.

Hur kom det sig att ni började färga med indigo tillsammans?

Kerstin gick en kurs för många år sen och ville ta upp färgningen igen. Efter att ha mött Douglas i hans butik och insett att de hade så mycket gemensamt började de färga tillsammans.

indigoomslag


Ni är aktuella med boken “En handbok om indigo, färgning och projekt” som kommer ut i mars. Berätta om boken.

Det är ungefär som en kokbok för indigo. Vi har samlat många olika recept med olika svårighetsgrad, och dessutom lagt till ett historiekapitel, ett odlingskapitel och ett kapitel med projekt och idéer. Kort och gott försöker vi svara på de frågor vi själva hade när vi satte oss in i ämnet och göra vägen enklare för de som är nyfikna och kanske vill prova själva.

Ni använder olika tekniker när ni färgar, för att skapa mönster. Berätta om shibori och sashiko.

Shibori är ett japanskt ord som syftar på en speciell batiktradition. I Japan handlar batik mycket om att skapa repetitiva, geometriska mönster på tyg genom att vika det och sedan klämma ihop det på olika sätt för att åstadkomma ett mönster. Sashiko är en form av japanskt broderi, där man syr stärkande och dekorerande sömmar med förstygn. Traditionen bjuder att man använder vit bomullstråd på indigofärgat tyg av bomull eller hampa, och det faller ju oss i smaken såklart!

needle

 

Vilken är er personliga favoritteknik?

Honeycomb-shibori blir väldigt fint och går snabbt att förbereda. Man rullar upp tyget på ett rep och sedan skjuter man ihop det, knyter ihop repet och stoppar ner det i grytan. När man sen lindar upp tyget ser det ut som en honungskaka, ett djupt hav eller ett fisknät! Mönster blir aldrig exakt likadant men alltid väldigt vackert.

Hur länge har ni färgat med indigo?

I två och ett halv år.

plocka

Vad är det med indigo som ni gillar så mycket?

Det måste ju vara själva färgen! Indigo är det blåa i blåjeans och en stor del av fascinationen ligger i dess förmåga att lämna tyget igen vid slitage. Vi gillar också hur färgen kan kännas så mättad, ett mörkblått indigofärgat tyg kan nästan kännas som en blå natthimmel, man liksom faller in i det men ögonen. Klyschigt men sant!

Använder ni era egna skapelser som kläder eller inredning?

Om man med ”Inredning” menar högar av tyg som ligger staplade längs med lägenhetens väggar, så ja! Skämt åsido så har vi sytt ett lapptäcke av en del av ovan nämnda tyg och en hel del t-shirtar har åkt ner i badet under resans gång.

douglas

Varför är hållbarhet viktigt för er?

Vi uppskattar att hitta glädjen i det man har haft länge istället för att hitta glädjen i det nya. Vi jobbar ju med kläder och vill gärna se att folk satsar på kvalitét istället för kvantitet.

Hur kan man vara mer hållbar inom indigon?

Indigo är ju en färg som passar bra att färga textil med. Man kan börja med att färga om kläder man tycker behöver fräschas upp, och då kan man välja ett färgbad som har så milda ingredienser som möjligt. När man har färgat sitt plagg kan man njuta av att se färgen förändras och utvecklas ju mer den slits, och samtidigt få ett plagg som blir väldigt personligt.

Till sist, vad händer 2017?

Först och främst ska vi släppa boken den 13:e mars med release den 16:e mars på Unionville. Sedan kommer vi hålla events runtom i landet, på etnografiska muséet i Stockholm har vi temadag den 18:e mars och vi åker till Malmö den 24:e för att hålla release på en butik som heter Meadow, sen till Göteborg och Världskulturmuséet den 29 mars. Alla event är öppna för allmänheten och vi hoppas på att få möta många som är nyfikna på indigo.

Kolla in när the waves var på Douglas och Kerstins workshop.

Här är Douglas och Kerstins 3 bästa tips för dig som vill börja med indigo. 

 

Kommande workshop och Douglas affär Unionville hittar ni här. På instagram hittar ni dom här: unionville, Douglas & Kerstin.

Sugen på fler böcker & författarintervjuer, ta en titt här.

Av: Helena Johnzon Dahl
Foto: Fredrik Ottosson

More from The waves we make

Thinking Like a Mountain. Utställning av Helene Schmitz på Prins Eugens Waldemarsudde

I Helene Schmitzs utställning Thinking Like a Mountain, på Prins Eugens Waldemarsudde,...
Read More

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *