Minisemester i det ”gröna” Köpenhamn

Följ med när Reform Travel besöker Köpenhamn.  

Köpenhamns blandning av spännande arkitektur, gröna områden, trendiga butiker och gourmetrestauranger lockar besökare på jakt efter sköna storstadsupplevelser. Att Köpenhamn dessutom ligger i framkant när det kommer till hållbart resande gör att vi älskar vår danska granne ännu mer. Reform Travel tog tåget från Stockholm för att kolla in några av stadens bästa ”gröna” adresser.

Processed with VSCO with f2 preset

Bo på Hotell Axel, Guldsmeden

När askmolnet svepte in over Europa 2010 och slog ut hela flygindustrin befann jag mig på en jobbresa nere i södra Frankrike. Jag visade runt ett gäng journalister som inte hade tid att vänta in ett eventuellt flyg så vi hyrde en bil och körde hemåt i rask takt. I Köpenhamn var vi tvungna att stanna över en natt och med begränsad budget hade min kollega hemma i Stockholm bokat ett hotell bakom Centralstationen, Köpenhamns red light district. Rummen hyrdes ut per timme och när jag skulle bädda upp sägen på kvällen hittade jag könshår mellan lakanen.

Döm därmed till min förvåning när jag sju år senare, en småregnig vårdag i mars kliver av tågstationen i Köpenhamn och beger mig till mitt hotell och inser att det ligger i princip vägg i vägg med det tidigare nämnda. Så nära varandra men två helt skilda världar. Sist hade jag inte tid att utforska området men på senare år har Vesterbro förändrats avsevärt. Vägg i vägg med sexshoparna ligger nu hipsterbutiker, populära restauranger och kaféer. Och kanske ett av stadens bästa hotell, Hotel Axel Guldsmeden.

hotel a

 

När man närmar sig hotellentrén förstår man att något särskilt hägrar. Hela fasaden är täckt av en grönskande vägg, en symbol för hotellets gröna tänk.  I entrén möts du av en snidad träskål full med organiska äpplen, gröna växter och inbjudande soffgrupper. I högtalarna strömmar musik som förknippas med yoga och välbefinnande. Allt sammantaget kommer jag att tänka på Bali – utan att ha varit där – när jag kliver innanför dörrarna. En känsla som följer mig under hela vistelsen.

lobby

 

Rummet är litet men fullt tillräckligt för en person. Allt går i trä och jordfärger och såväl dryck och snacks i minibaren som skönhetsartiklar i badrummet är ekologiska och hållbara. Här och där sitter små diskreta skyltar som berättar om hotellets hållbarhetsarbete utifrån perspektivet att du som besökare bara kan njuta av vistelsen, medan hotellet tar hand om det andra. Med en Green Globe- certifiering och den statliga ekologiska märkningen ”The Golden O” (som betyder att minst 90 procent av allt du äter och dricker är ekologiskt) kan du vara säker på att det stämmer.

Organic apples at Axel Guldsmeden

På bottenvåningen ligger ett litet spa. Det är inte stort men här finns allt som behövs för en lugn stund – ett kallt bad, sauna och hamam och en relaxavdelning. Passa på att lägga en ansiktsmask som enbart är gjord på naturliga örter och gör huden len och mjuk.

spa

Efter en natts sömn väntar det som för många är den viktigaste ingrediensen i en hotellbakelse– frukosten! I den ombonade, gröna restaurangen dukas det varje morgon upp en lagom stor buffé med olika sorters bröd, pålägg och marmelader, äggröror, salladsblandningar, grötar och yoghurts, juicer, hälsodrycker, kaffe och te.

 

Breakfast time Axel Guldsmeden

Tanken med att inte ha ett för stort utbud på buffén är för att minska matsvinnet, men oroa dig inte, du hittar garanterat saker du tycker om och du blir definitivt mätt.

Hotel Axel, Guldsmeden
Helgolandsgade 11

Promenera längs med Köpenhamns sjöar till Jaegersborggade

Ett stenkast från Hotel Axel ligger ena änden av Köpenhamns sjöar där köpenhamnarna tar sin dagliga joggingtur, cyklar eller bara strosar runt. I början av sjön ligger observatoriet och i vattnet simmar ankor och svanar som titt som tätt blir matade av förbipasserande.

Processed with VSCO with f2 preset

Det är vacker promenad på cirka sex kilometer om du går hela vägen runt. Ett tips är annars att vika av till vänster på Norrebrogade och följa den tills du kommer till Assistenskyrkogården där danska kändisar som författaren HC Andersen och fysikern Nils Bohr vilar. Promenera tvärs igenom den gröna oasen, gå över gatan och där börjar Jaegersborggade, kanske Köpenhamns trevligaste gata just nu. Här kan du lätt tillbringa en eftermiddag med att gå in och ut ur de små vintage- och ekobutikerna och äta både frukost, lunch och middag på någon av de trevliga restaurangerna och kaféerna som ligger tätt efter varandra.

 

Lunch på Manfreds

Manfreds at Jaegerborgsgade

Manfreds är en omåttligt populär restaurang med samma ägare som den enstjärniga Michelinrestaurangen Relae, snett mitt emot. Stämningen är avslappnad och vid borden samsas barnfamiljer, kärlekspar och vänner. Vinlistan består mest av småskaliga producenter och menyn domineras av grönsaksrätter, även om deras paradrätt är oxtartar. Tipset är att beställa in Chef’s Choice, sju små rätter där kocken gör valet åt dig baserat på saker han tycker extra mycket om för tillfället, som till exempelvis ugnsbakade jordärtskockor. (Själv tog jag dagens gröna rätt, en sallad med grönkål och pecorino-ost, som var helt okej men jag insåg snabbt att avsmakningsmenyn hade varit ett bättre val när jag fick se bordsgrannars tallrikar.

Manfreds
Jaegersborggade 40

 

Kaffe på The Coffee Collective

The Coffee Collective

Med tre egna adresser i Köpenhamn, samt en webbshop, är det aldrig långt till riktigt bra kaffe i staden. Det danska kafferosteriet The Coffee Collecive värnar om transparens och arbetar enligt principen Direct trade. Det betyder att kaffeodlarna som de köper sina bönor från får 25 procent mer i lön än om de vore Fair Trade-certifierade, plus att kollektivet gör personliga besök på odlingarna en gång om året. Visionen är att en kaffeodlare i Kenya ska ha samma status och livskvalitet som en vinodlare i Frankrike.

The Coffee Collective

 

Middag på BioM

Processed with VSCO with f2 preset

Det finns flera alternativ i dag för den som vill äta ekologiskt utan att kompromissa med kvalitet, men BioM var den första i sitt slag att få danska statens ekologiska märkning ”The Golden O”. I den lilla enkla lokalen några kvarter bortom Nyhavn, kan du njuta av ekologisk mat tillagad med kärlek och finess. Här serveras prisvärd mat av hög kvalitet, en fröjd för såväl ögat som för smaklökarna. Vad sägs om tre sorters morötter med färskost och rostade mandlar till förrätt och gös med smörstekt kålrulle och palsternackor till huvudrätt, alltmedan sammetslena jazztoner strömmar ur högtalarna. För att inte tala om brödet vars frön har kokats i öl och det hemgjorda smöret som är smaksatt med citronskal. Jag var i princip ensam middagsgäst vilket jag har svårt att förstå. Det kanske bara var en tillfällighet för den här lilla pärlan förtjänar uppmärksamhet.
Kvällsmeny, två rätter med två glas vin för 500 Dkr.

BioM
Fredericiagade 78


Hyr en cykel

Processed with VSCO with f2 preset

Det bästa sättet att ta sig runt i staden är att promenera eller cykla som Köpenhamnarna själva gör! Hotell Axel hyr ut cyklar till sina gäster som du smidigt tar dig fram med överallt. Dessutom, när du hyr en cykel av hotellet är du med och bidrar till att alla barn i Danmark oavsett bakgrund eller nationalitet, ska kunna möta sina vänner efter skolan och tillsammans utöva en sportaktivitet. Guldsmedens hotell har nämligen med hjälp av cykeluthyrningen valt att stötta Danmarks idrottsförbund som arbetar för alla barns tillgång till idrott.

 

Text & foto: Hanna Anfelter, som driver Reform Travel – här hittar fler tips och inspiration på hur du kan resa mer hållbart. 

The waves intervju med Hanna 

Modebloggaren “Bedre modes” Köpenhamnstips. 

 

 

Written By
More from Gästbloggare

Tankar om en björnfamilj

Lisa Hultberg, som gästbloggar på The waves we make, är en blivande...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *