Japansk grillning med Jonas Cramby

Jonas Cramby jobbar som frilansskribent, krönikör och krogskribent på Metro. 2009 blev han utsedd till årets krönikör av Sveriges tidskrifter. Han har skrivit flera kokböcker och är nu aktuell med boken Japansk grillning.

japangrill

Namn Jonas Cramby
Bor På Söder i Stockholm
Familj Flickvän, två barn, två bonusbarn och en hund
Gör Journalist och författare
Intressen Resa, äta och lyssna på musik

Jonas_Cramby
När  började ditt intresse för mat? 

– Jag har alltid gillat att resa och utforska andra kulturer genom maten men som många andra började jag laga mat lite mer seriöst när jag fick barn. Plötsligt kändes det viktigt att inte fuska med måltiderna utan ha en ordentlig, vällagad middag varje kväll. Nu föredrar barnen i och för sig fortfarande färdigköttbullar framför det mesta jag gör till dem, men jag ger inte upp.

Vad käkar du helst en fredagkväll? 

– Grillat!

restaurang
Du är aktuell med boken “Japansk grillning“. Berätta om den! 

– Mina tidigare kokböcker har ju alla handlat om amerikansk och mexikansk matlagning men efter en resa till Japan så blev jag kär i den slags grillning de har där, ofta med koreanska rötter. Det var precis sån slags mat jag gillar. Plockigt, enkelt men otroligt smakrikt och gott. Jag började resa mer till Japan och Korea, lagade en massa hemma och plötsligt så var det en bok.

Vilken är din favorit ur boken? 

– Oj svårt. Mina kokböcker brukar vara nästan som privata recepthäften så allt i boken är sånt jag lagar regelbundet, yakitori om vi har gäster och man vill äta, länge. Olika former av korean BBQ till vardags, barnen älskar att göra små ssamwraps med rundkornigt ris, lite grillat och sallad eller ett blad kim, vilket är koreansk sjögräs. Vuxna måste naturligtvis också ha kimchi till som vi alltid har en sats bubblande av i kylen.

japans grillning
Hur skiljer sig japansk grillning från andra grillsätt? 

– Det är grillning men i mindre format än vi är vana vid. Istället för en stor fet stek är det små munsbitar kött som grillas, istället för jättegrillar är det små portabla bordsgrillar som används. Och istället för en stor fet måltid som man äter på en kvart så småplockar man under lång tid. Det är ett oerhört mycket mer praktiskt, lätthanterligt sätt att grilla tycker jag och jag har helt slutat använda annat än mina små bordsgrillar, även när jag grillar till tacos och sånt.

Vad dricker du helst till japansk grill? 

– Iskall, ljus lager. Men den måste vara iskall, alldeles för många ställen i Sverige fuskar med det där och jag bli sjukt sur varje gång jag får en ljummen stöl.

Vad kastar du helst på grillen i sommar? 

– Tunt skurna bitar av riktigt bra short ribs tycker jag är svårslagna att snabbgrilla.

eat
Dina bästa tips till nybörjar-grillaren? 

– Att man inte behöver “gå Solsidan” med en maskinpark för tiotusentalskronor för att grilla utan en grillhink, en strand och några kompisar räcker. Och min bok så klart.

Till sist, vad händer resten av året? 

– Jag är glad om det knallar på som det gör just nu, skriva lite, resa lite, laga lite mat.

 

Du hittar Jonas på instagram @jonascramby

Här kan du kolla in hans tidigare kokböcker 

 

Fler inspirerande böcker och intervjuer hittar du här.

More from The waves we make

Remake Sthlm skapar exklusivt mode av uttjänta arbetskläder från Fristads

“Workwear Re-Worked” är en exklusiv kollektion utvalda plagg skapadeav uttjänta arbetskläder. Kollektionen...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *