Svenskt Tenn tar till vara på hantverkare genom ny sömnadsataljé.

Den nya sömnadsateljén ligger på Strandvägen 57, ett stenkast från Svenskt Tenns butik. Här sys måttanpassade kuddar och gardiner med detaljer som fransband och handsydda ringar eller annan specialsömnad. Arbetet utförs av tre skräddare under ledning av Andrea Bernström. Hon är utbildad damskräddare och har även drivit ett eget skrädderi innan hon började på Svenskt Tenn 2016.

svenskt tenn

En av skräddarna heter Shakib Aloto och kommer från Aleppo. Han är 27 år gammal och kom ensam till Sverige för ett år sedan. Han saknar teoretisk utbildning men har sytt sedan han var liten, och har bland annat arbetat på en jeansfabrik. Inför öppningen av ateljén har Shakib befunnit sig på inskolning i yrket hos Svenskt Tenns samarbetspartner Caravanserai i Gävle, där hantverkare från hela världen erbjuder produktionstjänster inom sömnad, mureri, måleri och tapetsering.

Sömnadsateljén på Strandvägen är ett utbildnings- och integrationsprojekt som utvecklats i samarbete med socialarbetaren Pia Lundström, initiativtagare till Caravanserai, med mångårig erfarenhet av integrationsarbete. De anställda kommer att få möjlighet att studera svenska på arbetstid under en halv dag varje vecka.

– Det här är ett fantastiskt tillfälle för oss att ta vara på de skickliga hantverkare som kommit till Sverige, precis som Estrid Ericson gjorde med Josef Frank i början av 1930-talet, säger Maria Veerasamy, vd på Svenskt Tenn.

Den judiske arkitekten och formgivaren Josef Frank hade lämnat sitt hemland Österrike på grund av antisemitismen som spred sig över Europa. Svenskt Tenns grundare gav honom en plattform att fortsätta sitt designarbete i Sverige.

– Det blev ett sätt för henne att motverka dåtidens intolerans och främlingsfientlighet, samtidigt som det bidrog till att utveckla Svenskt Tenn till vad det är i dag. Det är något som vi gärna vill bygga vidare på, säger Maria Veerasamy.

More from The waves we make

Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa

Utställningen Svart Rya – ett verk av Pasi Välimaa hittar du på...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *