Nystartade Akind lanserar hållbart tillverkade diamantsmycken

Labbodlade diamanter, återvunnet guld och en helt transparent prissättning. Det är tre av hörnstenarna i nystartade smyckesentreprenörerna Akindsframgångsstrategi. Samtliga ringar, örhängen, armband och halsband är framtagna och tillverkade på ett hållbart och etiskt försvarbart sätt. Diamanterna odlas fram i laboratorium och guldet är 100 procent återvunnet. Smyckena arbetas sedan fram för hand av ett familjeföretag i södra Spanien. Hållbart och etiskt försvarbart.

Den traditionella gruvdiamantindustrin har länge varit måltavla för korruption, konflikt och olaglig verksamhet, och trots den klimatmedvetenhet som genomsyrar de flesta branscher i dag, ligger juvel-och smyckesbranschen fortfarande långt efter. Detta är något som nystartade Akind vill belysa och ta ställning emot. Stilmedvetna konsumenter förtjänar att kunna köpa smycken som både är vackra att bära och som tillverkats på ett hållbart och etiskt försvarbart sätt. Att välja hållbara alternativ är också en tilltagande trend bland konsumenter: bara i USA förväntas försäljningen av labbdiamanter uppgå till 1 miljard USD 2020, en femdubbling sedan 2018.

”För oss har det varit en självklarhet att bara använda material som vi känner oss heltbekväma med –både vad det gäller tillverkning och bearbetning. Alla våra diamanter odlas i ett laboratorium och allt vårt guld är återvunnet. Våra smycken görs uteslutande för handoch vi är helt öppna med råvarornas ursprung, hantering och prissättning”, säger Anna Wallander, grundare av Akind.

Labbodlade diamanter har exakt samma kemiska, optiska och fysiska egenskaper som gruvdiamanter, men kostar ca 30 procent mindre för konsumenten; det enda som skiljer dem åt är att den ena är skapad av naturen och den andra i ett labb. Labbdiamanter har dock en bråkdel så stor miljöpåverkan som gruvdiamanter, och eliminerar problemet med undermåliga arbetsförhållandenför gruvarbetare inom dagens diamantbrytning.

“Det finns ingen mening med att gräva upp diamanter från marken och på så vis förstöra naturen när man idag med modern teknik kan tillverka exakt samma produkt utan att orsaka sådan förstörelse”, menar AnnaWallander.

Alla smycken är handgjorda av guldsmeder på ett familjeföretag i spanska Córdoba –en stad känd för sina skickliga guldsmeder. Designen, som skapats av Akind i Stockholm, är i avskalad skandinavisk stil och passar snyggt tillsammans med alla typer av outfits. Tidlöst och minimalistiskt.I första kollektionen finns ringar, örhängen, armband och halsband, alltid i återvunnet solitt guld. Diamantkollektionen består av både svarta och vita labbdiamanter. Priserna startar på 700 SEK för örhängen, 950 SEK för ringar, 1 400 SEK för armband och 2 400 SEK för halsband. Prissättningen är helt transparent, vilket Akind även illustrerar på sin hemsida. Akind anser att kunden har rätt att veta vad hen betalar för.

 

Här hittar du Akind.

More from The waves we make

surolles tankebok

  “Slöjdar helst utan el. ”Un-plugged”. Det ger en bra rygg och låga...
Read More

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *