Human Nature, på Etnografiska museet

Signalerna är tydliga – klimatet förändras och arter dör ut. Människors överdrivna konsumtion är ett av problemen men runt om i världen finns också starka krafter för förändring. Utställningen Human Nature på Etnografiska museet belyser både hot och hopp när det gäller människors relationer till vår planet.

Human Nature bjuder in besökaren att följa några av trådarna i vår hoptrasslade värld.
Hur vi lever våra liv är förbundet med hur jorden mår – allt hänger ihop. Här ställer vi frågor och vill samtidigt göra besökaren medveten om att alla kan bidra till en förändring.

Denna egenproducerade utställning har visats på Världskulturmuseet i Göteborg sedan februari 2019 och flyttar nu till Stockholm och Etnografiska museet. Här får Human Nature en helt ny del, inspirerad av forskningsprojekt som behandlar framtiden. Beyond Efficiency är ett av projekten där dagens miljöproblem har påverkat framtidens design. Som exempel visas bland annat prototyper av en vattenfri toalett och en biokolspis.

– Även om utställningen tar upp allvarliga problem, vill vi att besökaren ska lämna den med en känsla av hopp. Att lösningar finns och att det finns människor som arbetar för att skapa förändring, säger Tina Landgren, utställningsproducent på Världskulturmuseerna.

Genom en uppmärksammad Facebookkampanj har Etnografiska museet också samlat in onödiga köp från allmänheten. Bland mycket annat, visas därför föremål som en burk med svensk luft och en BH helt i plast.

– Gensvaret på vår efterlysning var väldigt bra och det var kul att se. Vi tänkte att de flesta nog har något de köpt som de kände kanske inte var det mest nödvändiga. Att vi ställer ut dessa är inte för att man ska skämmas, utan för att visa hur lätt det blivit att konsumera, säger Tina Landgren.

Mer info på Världskulturmuseerna.

More from The waves we make

Ostronböcker

Vildplockade ostron av Lotta Klemming. Vildplockade ostron från svala vatten tillhör världens...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *