Hoppstjärt får stjärnglans i årets julkalender

Spero är ett humoristiskt äventyr på liv och död, berättad ur ett annorlunda perspektiv. Författare är Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson, även kända som komikerduon Åsa och Gertrud. Illustratör är Andrea Femerstrand.

Gertrud Larsson och Åsa Asptjärn, författare samt Andrea Femerstrand, illustratör. Foto: Mattias Ahlm/Sverige Radio, Julia Lindemalm

– Aldrig förr har julkalendern utspelat sig i insekternas fantastiska värld. Lyssnarna kommer att få uppleva julfirandet ur helt nytt perspektiv. Unikt är också att vår hjältinna Spero är en hoppstjärt, en relativt okänd typ av sexfoting, som i årets kalender äntligen får den uppmärksamhet de förtjänar, säger Gertrud Larsson.

Hoppstjärten Spero bor med sin mamma och 408 småsyskon i en gran i skogen. Plötsligt en vinterdag händer något som förändrar allt. Granen sågas ner och flyttas inomhus till en helt annan klimatzon! Inne i huset hos människorna är det kvävande varmt. Alla i granen kommer att dö av uttorkning om ingen gör något. Spero är den som måste rädda sin familj – vilket inte är helt lätt när man bara är en millimeter lång. På sin väg möter hon både en godhjärtad gaddstekel, en despotisk silverfisk och den första kärleken.

Bakom årets julkalender står Åsa Asptjärn, författare till kritikerrosade ungdomsromaner, och Gertrud Larsson, dramatiker med ett stort antal uppmärksammande teaterproduktioner bakom sig. Tillsammans gör de satirserien Utkantssverige i P1 och belönades tidigare i veckan med Expressens satirpris Ankan 2020.

– Spero är ett svindlande roligt äventyr, mycket action men också starka känslor. Och en hel del läskigheter. Det går inte att komma ifrån när man skriver om insekter, säger Åsa Asptjärn.

Illustratör är Andrea Femerstrand, även känd under konstnärsnamnet Noukah. Hon är en flitigt anlitad barnboksillustratör och konceptdesigner, som nu fått uppdraget att tolka julkalenderns insektsvärld.

– Jag tror att många tänker att småkryp är obehagliga. Så den största utmaningen för mig som illustratör är att lyckas rita insekter som man gillar och som man ska bli nyfiken på, säger Andrea Femerstrand.

Mer om julkalendern i Barnradion
Julkalendern i Barnradion sänds 1-24 december varje år i P4 Sveriges Radio samt i Sveriges Radios app. Julkalendern är ett av Barnradions allra mest populära program och lyssningen har ökat de senaste åren. 2020 års Julkalender Knäckarbanketten ökade med ca 25% i digital lyssning* (*genomsnittlig veckoräckvidd på 175 000 under v.49-51). Dessutom lyssnade i genomsnitt 460 000 personer per avsnitt på originalsändningen i P4 på vardagar och 790 000 på originalsändningen på helgen.

Här hittar du mer om Spero 

More from The waves we make

Babes in Boyland

Babes in Boyland är den kreativa duon som med sitt melankoliska och...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *