Sand i fokus på Röhsskas konsthantverksdagar

Under fyra dagar undersöks materialet sand ur olika perspektiv. Röhsskas konsthantverksdagar bjuder på föreläsningar, samtal och workshops som synliggör materialet globalt och lokalt.

5–8 maj genomförs Röhsskas konsthantverksdagar för andra året i rad. Förra året var eventet helt digitalt på grund av pandemirestriktioner, men årets upplaga upplevs på plats på Röhsska museet. Temat för i år är sand och berör allt från global påverkan på migration till glasriket och skapandeprocesser.

Sand cirkulerar i globala handelsnätverk och hänger samman med de territoriella, geopolitiska och sociala krafter som är förknippade med migration. I Småland är tillgång till materialet förutsättningen för ett samhällsbygge och ett material som håller ihop ett rike.

– Sand för även samman människor i skapandeprocesser, säger Jonas Friden Kihl, samordnare för Röhsska museets mötesplatsuppdrag och ansvarig för konsthantverksdagarna.

Röhsskas konsthantverksdagar inleds med ett samtal om materialitet och migration mellan tre forskare vid HDK-Valand, Yuka Oyama, Tintin Wulia och Jessica Hemmings.

Torsdagskvällens Design talks gästas av den holländska konsthantverks- och designstudion Atelier NL. Med föreläsningen Think Global, Dig Local vill de visa hur ett fördjupat förhållande med ett material kan förbättra människans relation till naturen i ett större perspektiv.

Fredagen bjuder på en djupdykning i museets samlingar och historier från glasriket. Med utgångspunkt i Röhsska museets samlingar berättar museipedagogen och glasblåsaren Anna-Lena Åsemyr om glaset som material och olika hantverkstekniker.

På lördagen blir det historier från glasriket. Björn Boode och Peter Lejon, med rötter i glasbruksorten Åfors, lyfter på okända stenar, för upp dem i ljuset och placerar in dem i ett oväntat sammanhang.

På söndagen är Studion riggad med kokplattor, smältskopor, talk och gjutsand för en workshop för barn mellan 6 och 11 år. Tillsammans med museets pedagoger lotsas barnen steg för steg genom tenngjutningens olika moment.

Röhsskas konsthantverksdagar är ett återkommande programkoncept där fokus sätts på aktuella frågor inom konsthantverk, såväl nationellt som internationellt.

Röhsskas konsthantverksdagar 2022 pågår 5–8 maj. Du hittar Röhsskas på Vasagatan 37-39 i Göteborg.

Läs mer om programmet här: Röhsskas konsthantverksdagar | Röhsska museet (rohsska.se)

More from The waves we make

Odla ingefära

I somras odlade jag ingefära från en jordstam jag hade köpt i affären. Nu har den...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *