Möt tångdykerskorna Linnéa och Karolina

The waves pratar tång med Linnéa Sjögren och Karolina Martinson -som är tångdykerskor och har under många år jobbat med att anordna kurser och plocka tång och strandväxter som de säljer till restauranger. I boken “Plocka tång & strandväxter” delar de med sig av sina samlade kunskaper för att öka medvetenheten om det skafferi som finns lättillgängligt direkt under havsytan och längs strandkanterna.

 

 

Namn  Linnéa Sjögren
Bor  Grebbestad
Familj  Två vuxna döttrar. Hund. Snart sambo.
Gör  Driver företaget Catxalot där jag har kurser, events och föredrag om och med tång och strandväxter.
Intressen   Havet! Paddla, snorkla, fridyka och odla.

Namn  Karolina Martinsson
Bor  På Styrsö i Göteborgs södra skärgård.
Familj  Man, två barn, hund och katt.
Gör  Tångentreprenör och matkreatör. Håller bla kurser, workshops och måltidsupplevelser. med mitt företag Algblomman AB.
Intressen   Natur, hållbarhetsfrågor, mat, konsthantverk och mathantverk.

Vad får vi läsa om i boken “Plocka tång & strandväxter”?

Karolina:  Vi ville skriva en bok som är riktigt bjussig och generös på tips för den som är nyfiken på tång och strandväxter. Den rymmer bland annat artfakta, beskrivningar på hur du skördar och förvarar, inspirerande recept, näringsinnehåll och gott om vackra bilder.

Hur träffades ni?

Linnea: På en tångkurs som Catxalot hade i Göteborg.

Vilken är din favorittång & varför? 

Linnea: Har flera favoriter, men sockertången är väldigt användbar.
Karolina: Jag är väldigt glad i purpurtång. Den har en sån fin umamirik smak och är så härlig kallrökt och rostad. Rörhinnan är också härlig. Den har en pigg grön färg och blir otroligt god om man tex friterar den.

Vad lagar du helst av tången?

Karolina: Oj, svår fråga. Har så många favoriter. Just nu njuter jag mycket av den späda sockertången. Blancherar den och strimlar den fint för att använda den i soppor, omeletter och marinerad i sallader.

Linnea: Tex tångbröd med torkad mald sockertång.

Är det nyttigt med tång?

Karolina:  Ja. Tång innehåller väldigt mycket näringsämnen. Olika tångsorter har olika innehåll såklart men de har alla gott om vitaminer, mineraler, spårämnen och antioxidanter i en form som våra kroppar lätt tar upp.

Hur många sorters tång finns det?

Linnea:  cirka 300 sorter.

Smakar tången olika varandra?

Karolina: Ja, väldigt olika. Allt från sött och mineraligt till tallskog och violtablett. De olika sorterna smakar dessutom väldigt olika torkade, råa eller tillagade.

Vad kan man använda tång till förutom att äta?

Linnea: drivmedel, gödsel, plastpåsar, målarfärg, mjukglass med mera.

Varför borde tång bli en självklar del av vår matkultur?

Karolina: Det är en sån mångsidig råvara som är vacker och god med en spännande konsistens. De tångsorter som vi har lärt oss odla kan bli en tillgång som primör tidigt på våren när inte så mycket annat skördas i Sverige. Tångodling är också ett väldigt hållbart sätt att producera mat på. Den växer utan konstbevattning och konstgödning och lämnar ett renare hav och en syrerikare luft efter sig.

Vilken årstid är bäst att plocka tång?

Linnea: hela våren, från januari till sommaren.

Vad betyder havet för dig?

Karolina: Jättemycket. Det ger energi och återhämtning och jag känner en stor ödmjukhet inför allt som lever i och av det.

Linnea:  Allt!

Vad händer framöver?

Linnea: Vi hoppas på att kunna göra fler jobb tillsammans.
Karolina: Detta år har varit ett fantastiskt år för tången. Så mycket rolig uppmärksamhet och utveckling som händer just nu. Jag ser fram emot att få fortsätta förmedla vilken fantastisk resurs det är, och vill samarbeta med Linnea och andra tångentreprenörer. Tillsammans tar vi tången vidare.

Foto: Fanny Rådvik

När the waves skördade tång i Bohuslän 

När the waves träffade ostrondykerskan Lotta Klemming 

More from The waves we make

Frida Ronge. Med en svensk-japansk vision.

Frida Ronge är den prisbelönta matkreatören som inriktat sig på modern nordisk matgastronomi...
Read More

1 Comment

  • Underbart! Tips är också att lyssna på podden “How to save a planet” som har två avsnitt om tångodling; Kelp farming, for the climate. Där pratar de bland annat om hur tång hade kunnat ersätta mycket av de man idag gör av sojabönor och palmolja, otroligt intressant!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *