I matskribentens Jonas Crambys bok “Kinamat varje dag” hittar du recept på bland annat smashad gurka. Vi vill äta det varje dag, och till typ allt.
![](https://i0.wp.com/thewaveswemake.se/wp-content/uploads/2023/08/WhatsApp-Image-2023-08-26-at-16.03.29.jpeg?resize=1024%2C768&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/thewaveswemake.se/wp-content/uploads/2023/08/WhatsApp-Image-2023-08-26-at-16.04.32.jpeg?resize=768%2C1024)
![](https://i0.wp.com/thewaveswemake.se/wp-content/uploads/2023/08/WhatsApp-Image-2023-08-26-at-16.03.48.jpeg?resize=768%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/thewaveswemake.se/wp-content/uploads/2023/08/WhatsApp-Image-2023-08-26-at-16.02.38.jpeg?resize=768%2C1024&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/thewaveswemake.se/wp-content/uploads/2023/08/WhatsApp-Image-2023-08-26-at-16.03.01.jpeg?resize=768%2C1024&ssl=1)
Om boken: I Kina finns inte bara ett kök, det finns hundratals. Från den kummindoftande muslimska maten i norr till den kinesiska thaifusionen i Yunnan i söder. Sen har vi också all kinamat som uppstått utanför landets gränser. Som den poppiga, småknäppa taiwanesiska gatumaten eller
den amerikaniserade version man hittar i New York’s alla chinatowns. Den kinesiska matkulturen är helt enkelt världens mest spridda – och i Kinamat varje dag har matskribenten Jonas Cramby satt samman en mixtape med alla sina internationella kinesiska matfavoriter, ett slags ”Absolut kinakäk 1” om du vill.