BIOFILI – EN KÄRLEKSHISTORIA AV ELIN UNNES

I årets stora sommarutställning på Fredriksdals museer och trädgårdar i Helsingborg utforskar författaren och odlaren Elin Unnes människans förhållande till växterna och naturen. Hon låter besökaren komma blommorna inpå livet och uppleva vad biofili innebär – att knyta an och få kontakt över artgränserna.

Elin Unnes är musikjournalisten som blev besatt av grönsaksodling. Hon har bland annat skrivit böckerna Herbariet – växter till mat, magi och medicin samt Den parfymerade trädgården.

På Fredriksdal gör hon 25 maj – 29 september utställningen ”BIOFILI – en kärlekshistoria av Elin Unnes”, utomhus i kryddträdgården och inomhus i södra herrgårdsflygeln.

Elin Unnes berättar med text och växter, färg och doft, förnimmelser och överraskningar. I kryddträdgården kan besökaren upptäcka alkemistens favoriter, gå en lätt psykedelisk trädgårdspromenad och se en blomma i ögonen.

– Här kan man både ta del av de senaste upptäckterna och få en introduktion till de myter och riter som funnits hos urfolk och i den nordiska folktron, där man alltid haft på känn att växterna inte är fullt så hjälplösa som de verkar. Oavsett om man föredrar flum eller vetenskap är växtvärlden så förtrollad att till och med forskningen känns magisk, säger Elin Unnes.

I den gamla trädgårdsmästarbostaden i södra herrgårdsflygeln finns experimentella fotografier av Valdemar Asp – som påstås visa att blommor har en själ – och collage av antika herbarieväxter av konstnären Martin Bergström.Utställningen byggs återkommande ut med skaparverkstad, workshops med konstnärer, aktiviteter för barnfamiljer och, under sommaren, ”Trädgårdssnack” med Elin Unnes och gäster.

Programmet är tvärvetenskapligt med lättillgängliga ”snack” kopplade till odling, mat, dryck, biologisk mångfald och örternas magi.

– Elin Unnes är en mångfacetterad och utmanande röst i odlingsvärlden. Vi har följt och läst hennes böcker, lockats av hennes upptäckarlust och respekt för naturen i kombination med en dragning till det mörka och mystiska. Vi ser helt enkelt fram emot en modigare och lite rockigare sommarutställning i år, säger Maria Axelsson, programansvarig på Fredriksdals museer och trädgårdar.

Trädgårdssnack och mer info om Fredriksdals museer och trädgårdar.

Om odling och annat – intervju med Elin av the waves

The waves intervju med Elin om den parfymerande trädgården

More from The waves we make

I säsong: Skrei

Efter vandringen från Barents hav till den nordnorska kusten blir den nordarktiska...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *