Krämiga butterbullar. Recept av Clara och Annakarin

En solig dag vill man vara inne så lite som möjligt. Då är det smart att grädda bullarna i en enda stor långpanna. På så vis slipper man stå och rulla varenda rackare! Det menar Underbara Clara och AnnaKarin som är aktuella med boken “Glad Sommar“.  Receptet kommer från boken.

butter

Krämiga butterbullar 42 stycken

TA FRAM

150 g smör

5 dl mjölk

1 paket färsk jäst för söta degar (50 g)

1 ägg

1 dl strösocker 1/2 tsk salt

1 liter vetemjöl

1 ägg till pensling

pärlsocker

smör till långpannan

FYLLNING

150 g rumsvarmt smör

2 msk vaniljsocker

3 dl florsocker

100 g cream cheese, t.ex.Philadelphia

GÖR SÅ HÄR

Smörj en långpanna med smör. Smält smöret och blanda i mjölken så att vätskan blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken. Vispaner ägg, socker och salt. Tillsätt lite mjöl i taget och vispa noga så att du slipper klumpar i degen. Fortsätt blanda med till exempel en träslev när degen blir tjockare. Den ska vara ganska lös. Låt degen jäsa under en bakduk i 30 minuter. Under tiden vispar du ihop ingredienserna till fyllningen i en bunke, gärna med elvisp. Häll ut degen i långpannan. Gör försiktigt 42 hål i degen med en tesked. Tryck ner ca 1 tsk fyllning i varje hål. Sätt ugnen på 200 grader och låt degen jäsa i 15 minuter under bakduk. Vispa upp ägget och pensla kakan. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 1 5–20 minuter.

Låt svalna och skär sedan kakan i 42 rutor.

 

The waves pratade med Clara & Annakarin om vad de helst gör under sköna sommardagar. 

 

 

 

More from The waves we make

Försommar i kolonin.

                Vår “bi-bar”. En bevattnare...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *