I söndags var det det dags för årets Megaloppis som enligt tradition hålls sista söndagen i maj varje år. Det är en riktig folkfest och vi hade tur med vädret även i år. Loppisen sprider ut sig över Majorna, Kungsladugård och Sandarna. Mängder av prylar och kläder går att köpa för en billig peng från diverse stånd. Mestadels är det privatpersoner som ställer ut, men det är också en del företagsrepresentanter och man kan ana att en del provkollektioner från företag säljs ut. Det är verkligen en trevlig och mysig loppis att strosa runt på.

Man blir dock ganska fort trött av mängden prylar och kläder som erbjuds, och tålamod behövs om man ska hitta fina fynd. Konsumerar vi verkligen så här mycket och har alla dessa människor lagrat alla saker i sitt hem?! Det är verkligen sjukt när man tänker efter. Folk tröttnar snabbt på det de konsumerar och köper gärna nytt för att förnya sitt hem eller sin garderob. Samtidigt som det är en trevlig dag och det känns bra att fynda på en loppis så är det inte alla gånger så hållbart. Vi kan inte fortsätta att konsumera i den snabba takt som vi gör. Det är ett beteendemönster som tycks vara svårt att ändra på.

I kontrast till loppisen och köphetsen som infann sig under dagen hade vi på uppdrag av projektet Ekologisk Stadsdel Majorna 2.0 en budskapsutställning på plats. Utställningen handlade om att uppmärksamma människor om hur mycket vi faktiskt konsumerar, och hur mycket som slängs varje år. Vi visade också upp hur man kan ta vara på alla gamla plagg och textilier som cirkulerar i samhället, genom att visa de fina kreationerna som skapades under vår designtävling på Fashion UP! Vi hoppas att många fick sig en tankeställare, men också lite inspiration på vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *