Rekodricka jämför äpplen och päron minus päron

6 apple drycker

Jag är bakis. Och så otroligt glad att jag väntat med testet av äpplejuice till exakt nu. För det finns ju nästan inget bättre när man känner sig uttorkad och trött än en vitaminrik smakexplosion.

Testade produkter (slumpmässigt utvald ordning):

Kung Markatta – Äppeljuice (14:90 kr, 200 ml)

Saltå kvarn – Äpplejuice (22:90 kr, 200 ml)

Englamust – Aroma (29:90 kr, 250 ml)

Luscombe – Devon apple juice (22:90 kr, 240 ml)

Smakis – Äpple (12:90 kr för tre stycken, 250 ml)

Isola Bio – Premium Apple (11:90 kr, 200 ml)

Priserna är hämtade från affären Paradiset i Stockholm.

 

Kung Markatta appeljuice

 

Kung Markatta – Äppeljuice

Klar, nästan genomskinligt, gulorangedricka som är riktigt söt och god. Det luktar instängt äpple ur flaskan. Först tyckte jag att eftersmaken dog av rätt snabbt men smaken biter sig fast i munnen riktigt länge. Och nästan kräver att man ska dricka mer. På förpackningen står det att det är ”en klassisk törstsläckare” men jag undrar om det inte är tvärtom. Jag vill bara dricka mer och mer. Enligt företaget själva så är produktens transport klimatkompenserad och drycken innehåller inga tillsatser och de ekologiska äpplena är pressade direkt efter skördning.

Betyg: 6,5.

 

Salta Kvarn appeljuice

 

Saltå kvarn – Äpplejuice

Grumlig ljusgul dryck som nästan drar åt det gröna hållet på det där sättet som pressad äpplejuice gärna gör när det stått ett litet tag. Ingen direkt lukt, vilket är lite trist. Saltå kvarns äpplejuice är inte riktigt lika söt som Kung Markattas variant och eftersmaken nästan sticker lite i halsen. Det är syrligt så det förslår och jag får dubbelkolla att det verkligen inte är någon citron nerblandad i juicen. Den är god men sticker inte ut och känns väldigt lättglömd. 100% frukt som enligt etiketten är utvalda aromatiska äpplen som pressats direkt efter skörd. Ingredienserna är krav och demeter-certifierade biodynamiska.

Betyg:  5.

Englamust Aroma

Englamust – Aroma

Det första jag märker när jag öppnar flaskan är äppledoften som direkt sprider sig. Sommarkänslor! Drycken är grumligt ljusgul. Smaken ursäktar sig inte. Det här är äpplejuice (eller äpplemust som det faktiskt står på förpackningen) med extra allt. Sött, friskt och ljuvligt. Kanske något skarp eftersmak. Englamust är gjort av Bjärebygdens musteri som enligt flaskan är ett litet familjeägt musteri. Närodlat och färskpressat och utan tillsatser. Dock kan det förekomma inslag av päron i drickan.

Betyg: 8,5.

Luscombe Helbild

 

Luscombe – Devon apple juice

Flaskan och designen är enligt mig den snyggaste i testet (med Englamust som god tvåa). Synd att utseendet inte räknas. Synd för Luscombe alltså. Det är en grumlig och rätt färgmättad gul dryck i flaskan som luktar, ja, vad luktar det? Gamla äpplen kanske?  Men smakmässigt är den faktiskt inte så dum. Det är en mognare smak än de andra juicerna hittills. Vuxenvarianten. Det är lite grann som att både dricka och äta ett äpple. Sötheten står tillbaka för en lite fylligare smak. Innehållet är en mix av Devon äpplen (54%) av annorlunda äpplesorter som till exempel: Tom Putt, Slcka-ma-Girdle och Pig’s snout.

Betyg: 7,5

 

Smakis

Smakis – Äpple

”Jag är fräsch på riktigt” säger ett äpple självsäkert på förpackningen. Jag är tveksam. Drycken är vattenfärgad. Inget gott tecken. Lukten försumbar. Smaken? Saft. Men helt okej saft. Fräsch på riktigt är ju såklart en riktig överdrift. Produkten är KRAV-märkt och enligt egen utsago ger Smakis 1 miljon kronor till Friends. Det är ju bra. Något som känns mindre bra är att produkten bara innehåller 20% fruktjuice men hela 6,5% socker.

Betyg:  3,5.

Isola Bio Mela Italiana


Isola Bio – Premium Apple

Sist ut är äppledrycken Premium apple från Isola Bio. Den stoltserar med 50% äpplepuré. Och visst ser den ut som puré, drycken ser ut och luktar som flytande äpplemos. Det blir mer som en trögflytande efterrätt än en dryck. Och så är den söt, sjukt söt. Usch, det enda som är bra är att det är så lite i förpackningen.

Betyg: 1,5.

Text och foto: Rekodricka

Written By
More from Rekodricka

Sommar, sol och bläckfisk

Sommaren är i full gång. Jag vet inte hur ni har det...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *