Gäddhäng med Frédéric Brochet

Du har förmodligen sett vinet Brochet på Systembolaget med gäddan på etiketten? Men visste du att namnet Brochet både betyder gädda på franska men också är vinmakaren Frédérics efternamn?

Brochet the waves we make

Frédéric Brochet är passionerad när det gäller ekologisk vintillverkning och försöker skapa produkter i samklang med naturen. Han har ersatt järnstolparna på sin vingård mot akaciaträ och testodlar druvor helt utan besprutning. Till och med skadedjuren trivs hos Brochet. Han har instruerat sina anställda till att fånga möss och andra djur bland vinrankorna och transportera bort dem till närmsta skog och släppa ut dem istället för att döda dem.

Rekodricka ställde två snabba frågor till gammelgäddan själv.

1.    Hur ser du på framtiden för ekologiska viner?

På ett sätt tror jag det kommer gå bra. Det kommer nya varianter och druvor som kommer förändra reglerna i vinvärlden. Men jag tror också att det kommer finnas en stor motståndskraft bland vinmakarna. För 7-8 år sedan var det bara 2,5 procent ekologiskt vin från Frankrike medan vi nu är uppe på 8 procent. Dessvärre har tillväxten stagnerat och det senaste året var det bara 0,4 procent och vi verkar ha nått en tröskel

Men många vintillverkare i Frankrike är gamla och kommer bli tvungna att sälja sina företag och kanske kommer det in nytt folk som är intresserade av att tillverka ekologiskt vin. Det är svårt att veta exakt vad som kommer att hända.

 

Brochet the waves we make

2.    Kan du känna skillnad på ekologiskt och icke-ekologiskt vin?

För det mesta har ekologiskt vin, speciellt vitt vin, mer kropp och ibland mer mineraltoner eftersom rötterna går längre ner i marken. Det blir ett rikare vin på det sättet. Det kan även vara mer syra men det är inte så enkelt att känna. Jag skulle inte satsa pengar på om ett vin var ekologiskt eller inte för det finns så mycket bra vin där ute. Men ibland mår man bättre efter att ha druckit ekologiskt vin eftersom det kan vara mindre svavel i vinerna.

Written By
More from Rekodricka

Sommar, sol och bläckfisk

Sommaren är i full gång. Jag vet inte hur ni har det...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *