Odlingssnack med Farbror Grön

The waves tog ett snack om odling med Johannes Wätterbäck aka Farbror Grön. Johannes bor tillsammans med sin livskamrat Theres och deras två barn i en lägenhet i centrala Västerås. Bloggen Farbror Grön drivs av Theres och Johannes som vill dela med sig av gröna kunskaper och kretsloppstänk.

Farbror grön, the waves we make
Rödkål i pallkrage. Foto: Theres Lunden

Namn: Johannes Wätterbäck (aka Farbror Grön)
Familj: Livskamrat Theres (som är ena halvan av bloggen Farbror Grön) samt barnen Moses och Tora. 
Gör
: Bloggare, odlingsinspiratör, författare och fotograf
Bakgrund: Hängiven odlare sedan barnsben
Intressen: Meditation, musik, mat och trädgård.

Farbror grön, the waves we make
Johannes Wätterbäck

Kom matintresset eller odlingsintresset först?

Det kom nog ganska samtidigt men det första minnet jag har är att jag sådde morötter med min mamma när jag var 4 år. Jag är uppväxt med en pappa som kunde trolla i köket.

Hur kom det sig att du och din livskamrat Theres skapade bloggen ihop?

Vi ville konkretisera och förtydliga våra äventyr i köket med mat och självhushåll. Gör det visuellt, se vad vi gjorde, vilka idéer vi hade och hur vi gestaltade dem. Samt ha en egen receptbank med det vi gjorde och tyckte var gott. Ganska snabbt förstod vi att andra också ville veta vad vi sysslade med. När bloggen var skapad förstod vi också hur mycket vårt matintresse hänger ihop med odlandet, och odling och mat smälte ihop som två sidor av samma mynt.

syra-Farbror grön, the waves we make
Syrad chili.
Farbror grön, the waves we make
Från årets vitlöksskörd.

Vad får man läsa om på er blogg?

Man får dels läsa om gedigna kunskaper om hur man odlar, tar till vara på och lagar sin skörd. Tonvikten ligger på vegetarisk mat och att processa olika livsmedelsprodukter och så att säga skapa sina egna hantverksmässiga ingredienser till sin matlagning. Den handlar också om att förlänga odlingssäsongerna och fördubbla den genom t ex vintersådd och sommarsådd. Men också om att skörda rätt så att man kan skörda en halv gång mer av en del av sina odlade grödor. Vi experimenterar också mycket med inomhusodling och att odla på liten yta. Att man som stadsbo utan möjlighet till trädgård ändå ska kunna njuta av egenodlad mat. Vi delar med oss av många tips och trix och håller läsarna uppdaterade med våra tankar och resultat.

Har odlingsintresset smittat av sig på barnen?

Verkligen, de kan mer än de flesta normalintresserade trädgårdsmänniskor. Vi inkluderar dem i vårt odlande och matlagning och barnen gör sina egna produkter och experimenterar.

Farbror grön, the waves we make
Skogsträdgården. Johannes & sonen Moses grejar med gödselvattnet.
Farbror grön, the waves we make
Sorten Bronze Arrowhead som odlats sedan 1800-talet.

Ni har flera ställen där ni odlar. Berätta!

Vi odlar i skogsträdgården där vi har vår stuga och där jag har odlat i 25 år. Stället ligger på en rullstensås med mycket dålig jordmån. Vi odlar också på två tak i centrala Västerås, i en kollektiv odling i city och tillsammansodlingen ihop med våra grannar och bostadsföretaget Gröna Mimer, också den i centrala Västerås.

Är det något som ni inte odlat än, som ni är sugna på att prova?

Okra, Wasabi, udda meloner, mer svamp, te och kaffe. Vi odlar redan ca 100 olika grönsaker men det verkar alltid finnas plats för fler.

Farbror grön, the waves we make
Inomhusodling av tomat. De skördar ca 500 st i ett österfönster varje år, här sticklingsförökas den.
Farbror grön the waves we make
Takfarmen Earthboxdjungeln. De producerar ca 150 kg tomater på takfarmen varje år.

Vilken är er favoritgröda?

Tomat kanske eftersom vi odlar ca 150 kilo på taken och är självförsörjande på krossade tomater under ett helt år efter skörd. Och vitlök.

Vad gillar barnen bäst i grönsakslandet?

Jordgubbar, smultron, morötter och tomater.

Vad kommer ni att laga för gott av höstens skörd?

Det kommer bli många måltider med pumpa då vi skördat 9 st nakenfröpumpor i år.

Farbror grön, the waves we make
Nakenfröpumporna Olga
Farbror grön, the waves we make
Gula cjhilifrukter: Aji pineapple, Habanerolemon och sorten CGN 21500.

Vilken är din favoritårstid?

Alla. November för då kan jag vila ut (skratt). Det är något särskilt med april. Ljuset, förväntningarna och alla fåglar som börjar att sjunga.

Du och Theres har gett ut boken “Alla fingrar gröna.” Berätta om den!

Alla fingrar gröna är en odlingshandbok för 36 grödor uppbyggd i steg för steg från frö till skörd. I den finns mina 25 års odlande konkretiserat och vår förhoppning är att fler ska få en bra skörd redan första åren av sitt odlande samt att de kan hoppa över en hel del misstag. Boken är både grundläggande och passar folk som vill avancera, mycket tips och väldigt jordnära skulle jag vilja säga.

Farbror grön, the waves we make
Theres bläddrar i boken. Foto: Linda Eliasson
Farbror grön, the waves we make
Moses och Tora läser boken i tillsammansodlingen. Foto: Linda Eliasson

Omslaget är återvinningsbart och innehåller inga skadliga ftalater eller andra ämnen på REACH observationslista. Är hållbarhet viktigt för er?

Ja, att leva mer hållbart är att leva mer försvarbart och ens liv blir mer rikt. Det känns mer rikt att vara en producent av livsmedel av hållbar karaktär än att bara vara en producent.

odlare-emellan

Till sist, vad händer framöver?

Vi ska planera för balkongen vi ska bygga på nordiska trädgårdar 2017, utveckla skogsträdgårdens pallkrageodling och arbeta med podden “Två odlare emellan” som vi releasar i mellandagarna tillsammans med vår odlarvän Sara Bäckmo.

 

 

 

Du hittar Farbror gröns inspirerande och matnyttiga  blogg här, och boken “Alla fingrar gröna här“.

 

Blev du sugen på att laga något med pumpa hittar du “Spenat i stans” Pumpapasta här.
Fler av the waves intervjuer hittar du här

Av: Helena Johnzon Dahl
Foto: Johannes Wätterbäck

More from The waves we make

Alf om vin

Vi har snackat vin med dj:n och musikproducenten Alf Tumble, som via...
Read More

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *