Matsson Marnell

Matsson Marnell är inredningsstudion med det holistiska tillvägagångssättet som strävar efter att arbeta i symbios med naturen. Verken är handgjorda och unika, tillverkade endast med naturliga och nedbrytbara material.

Foto: Andy Liffner

Designduon består av Katarina Matsson och Magda Marnell.

Namn: Katarina Matsson
Bor: i radhuset i området Skönstaholm i Hökarängen. 
Familj: Gift med Jakub. Barnen Milo, 8, och Hilma, 4. Katten Toody (en neva masquerade).
Gör: Grundare av designstudion Matsson Marnell. Driver podden Hemtrevligt med Elin Lervik och släpper boken Hemtrevligt – 7 byggstenar för att skapa ett personligt hem (Bonnier Fakta) den 26 september. Redaktör på ELLE Decoration. 
Intressen: Inredning, konst, byggnadsvård (ett begynnande intresse i alla fall …), böcker, springa, omvärldsanalys (eller vad kallar man annars en besatthet av P1:s olika utrikespoddar?). 
 
Namn: Magda Marnell
Bor: i en sekelskifteslägenhet vid Mariatorget i Stockholm.
Familj: Gift med Alexander. Barnen Dasha, 7, Milada, 4 och Lev, 1. Katten Vaclav (en blandras). 
Gör: Grundare av designstudion Matsson Marnell. Modedesigner. Illustratör. 
Intressen: Konst, design, böcker, film, yoga och mitt nya intresset odling. Egentligen kan man väl säga alla typer av kreativa uttryck. 

Foto: Märta Thisner

Hur kom Matsson Marnell till? 

Katarina och Magda: Vi träffades första dagen i gymnasiet och har varit vänner sedan dess. Under några års tid har vi velat göra något ihop och under pandemin blev det tydligt för oss att det skulle röra sig inom inredning. Vi delar samma grundvärderingar när det gäller hållbarhet och en sorts sinnlighet som vi vill fånga i allt vi gör. 

Vad är era olika roller i designduon? 

Katarina och Magda: I nuläget jobbar vi väldigt tajt tillsammans i allt vi gör. Det blir naturligt att Magda skissar och bygger modeller, medan Kattis kör kommunikationsbiten, men allt design- och utvecklingsarbete gör vi ihop. 

Foto: Andy Liffner

Ni strävar efter att arbeta i symbios med naturen i allt ni gör. Berätta! 

Katarina och Magda: Vi vill lämna ett minimalt miljömässigt avtryck, både under produktionen och i själva produkterna. Målet är att varje produkt ska ha längsta möjliga livslängd och sedan kunna lämnas ute i skogen och återgå till kretsloppet utan att lämna några spår. Vi arbetar enbart med naturliga material och med återbruk eller material som annars skulle kasseras så långt vi kan. 

Vilket träslag tycker ni bäst om att jobba med? 

Katarina och Magda: Ska vi vara helt ärliga tycker vi att alla träslag har sin charm. Framför allt går vi igång på vrilar, röta, maskspår och annat som ger träet extra liv! 

Foto: Andy Liffner

Vad ställer du helst på ett Matsson Marnell bord? 

Katarina och Magda: Ett levande ljus och ett glas vin är aldrig fel. 
 
 Om ni bara får välja en möbel från er kollektion att ha hemma, vilken blir det då? 

Magda: Knöl-bordet av bosnisk mappa burl är en riktig dröm, det tillför ett sådant vackert liv till rummet.  
Katarina: Jag väljer nog en (eller om jag får flera) av våra plintar. De handyxas vilket ger så snygga fasetter och de är extra fina ihop. De blir som skulpturer! Den mindre funkar dessutom perfekt som pianopall. (PS. de går att beställa efter specifika mått.)

Foto: Andy Liffner

Vad kommer vi få se hos Matsson Marnell framöver? 


Katarina och Magda: Vi jobbar på en mer konceptuell, konstnärlig kollektion av material som blivit över efter renoveringen av Magdas 1700-talshus, som vi planerar att visa på Älvsjö gård under designveckan i februari. Det kommer att bli underbart! Dessutom håller vi på att utveckla ett antal mindre produkter och utforska andra material. 

Här hittar ni Matsson Marnell

More from The waves we make

Houdini Sportswear blir första företag att utvärdera sin miljöpåverkan enligt de planetära gränsvärdena

Svenska Houdini Sportswear blir idag första företag att upprätta en så kallad Planetary...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *