Med passion för baljväxt

2016 det internationella året för baljväxter, och därför passar det extra bra att träffa självaste ordförande i Baljväxtakademin. Divya Jagasia är en 33-årig konstvetare som är född i Indien och uppvuxen i USA. Numera bor hon i Sverige, och kan med fördel använda sin eklektiska bakgrund i sin profession. Hon brinner för baljväxter, och är en engagerad ordförande i Baljväxtakademin. Akademin menar att baljväxter är goda, vackra och hälsosamma. Och att de dessutom har låg miljöpåverkan och bidrar till ett mer hållbart jordbruk.

food-vegetables-beans-green-large

Vi förstår att baljväxter är nyttiga, men vilken baljväxt är nyttigast egentligen?

Det finns ingen specifik baljväxt, eller mat för den delen, som är nyttigast. En varierad kost med olika baljväxter och ingredienser bidrar till att man får bästa näringen.

Vad är Baljväxtakademins syfte?

Vi vill sprida kunskap om baljväxter (bönor, ärtor och linser), främja odling av baljväxter, öka konsumtionen av baljväxter, medverka till att utveckla nya produkter med baljväxter och fungera som ett forum för baljväxtintresserade.

Har du någon baljväxtfavorit?

Jag tycker att alla har sina unika funktioner men jag älskar svarta bönor eftersom man kan laga god mexikansk mat och även göra brownies!
d
Hur skiljer sig maten i Indien, USA och Sverige?

I Indien använder man många kryddor och baljväxter i olika former med ett fokus på vegetarisk mat. Där används baljväxter dagligen, både till fest och vardagsmat, vilket var en stor del i varför jag började intressera mig för bönor, ärtor och linser. I Sverige och USA är baljväxterna sällan huvudproteinet och anses mer som vardagsmat, jag hoppas att få upp folks ögon för hur varierande baljväxterna är, och hur goda de kan vara för alla tillfällen.

Hemma i köket i Stockholm lagas mycket mat. Och oftast är det Diya själv som lagar. Hennes man Marcus tycker om att laga mat men klagar på att han bara får vara sous chef och diskare.

Har du någon rätt som du är sugen på att laga, som du inte har provat än?

Det finns massor som jag vill laga! Jag har provat att göra min egen tempeh, vilket är baljväxter fermenterade av svampkultur som bildar en proteinrik kaka. Fast det krävs rätt temperatur och mycket tid så det är vad jag fokuserar på nu. Tempeh är en av de nyttigaste formerna av baljväxt eftersom fermenteringen gör att näringsämnen blir mer tillgängliga för kroppen.

 

Hur ser 2016 ut för dig?

Enligt United Nations är 2016 det internationella året för baljväxter, så jag kommer att skriva och föreläsa mycket om baljväxter runt om i Sverige och utomlands! Jag kommer att hålla matlagningskurser på Medborgarskolan för att visa att det finns mycket spännande saker man kan göra med baljväxter så att man kommer aldrig att bli uttråkat!  Dessutom kommer jag att fortsätta att utveckla nya produkter med baljväxter!


Blir du sugen på att prova ett av Diyas recept? Du hittar ett på Papri Chaat här och ett på Chana Masala här.  

Du kan även kolla in hennes blogg Shoots and Tendrils och läsa mer om baljväxter på Baljväxtakademin

Text: Helena Johnzon Dahl

More from The waves we make

Emma Olbers

Det har börjat snöa när jag smiter in i Emmas studio på Södermalm. Emma...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *