Rabarberpajen

Rabarberpaj

Nu är rabarbersäsongen här på allvar, och våra plantor ger skörd i massor. Tidigare har vi skrivit om både marsipangratinerad glasrabarber och rabarberchutney här på bloggen, men det som vi oftast använder rabarbern till är trots allt något så självklart som paj. Så vanligt och lätt att göra att det känns näst intill tråkigt att skriva om, men vill ändå passa på att slå ett slag för denna efterrätt eller fika. Helt enkelt ett bevis på att något inte behöver vara ovanligt eller svårt att göra för att vara riktigt gott.

En liten specialare som vi upptäckt gör pajen extra god är att blanda allt socker i smuldegen och inget alls i fyllningen. På så sätt blir smulorna krispigare samtidigt som rabarberns syra blir en ännu större kontrast till den extra söta degen. Och så ska det förstås vara en lika enkel och god vaniljsås till.

Här är vårt recept på rabarberpaj:

500 g rabarber
1 msk potatismjöl
100 g smör eller kokosfett eller en blandning av dessa
2 dl socker
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl

Skiva rabarbern tunt och blanda den med potatismjölet. Sprid ut i ett jämnt lager på botten av en pajform. Blanda övriga ingredienser till en smulig deg (använder du kokosfett och det är hårt så kan du smälta det i en kastrull innan). Det brukar vara lättast att använda händerna. Strö sedan ut smulorna i ett jämnt lager ovanpå rabarbern och grädda 20 minuter i 225 grader. Servera gärna med vaniljglass eller kallrörd vaniljsås (se nedan).

Kallrörd vaniljsås:

1 dl vispgrädde
1 äggula
1/2 tsk vaniljpulver (obs – självklart ska det vara sådant som är gjort enbart av äkta vanilj)
1 tsk socker

Vispa grädden och rör sedan ner äggula, vaniljpulver och socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *