Chili- och paprikasådder 2020

De senaste åren har vi övervintrat flera av våra chiliplantor, men förra året frodades så mycket vita flygare, a.k.a. mjöllöss, i vår fönsterodling att det kändes övermäktigt att försöka få bort dem på alla stora plantor. Så vid årsskiftet, när all chili var skördad, åkte samtliga chiliplantor utom en i komposten. Kvar blev vår allra käraste – en Habanero orange – som vi sedan dess duschat noggrant en gång per vecka.

Kändes lite hårt att göra sig av med de stora fina plantorna, som både gav extra tidig skörd och rikligt med frukt, men också väldigt skönt att vi nu verkar vara av med de små klibbiga flygarna, och dessutom kul att få plats med nya sorter. Har fortfarande ett rejält lager kvar av såser och salt från 2017, -18 och -19, så försöker ändå hålla igen med chilin till förmån för mer annat. Prioritet i år är milda sorter – tidigare har vi haft lite väl många heta – och efter en svår urvalsprocess blev det följande som fick komma i jorden nu i helgen:

  • Pimientos de Padrón (Capsicum annum) – mycket mild spansk sort, som är vanlig i affärer och på restauranger. Skördas oftast grön, men blir även god när den mognat – då liknar den en liten röd paprika.
  • Elephant peppers (C. annum) – mild sort med intensiv smak av röd paprika. Kan dock utveckla viss hetta, särskilt närmast skaftet. Bild nedan.
  • Jalapeño conchos (C. annum) – mild jalapeño som ska ge extra stora frukter.
  • Ekstaza (C. annum) – spetspaprika som ska vara mycket tidig och har sitt ursprung i Serbien.
  • Yellow california wonder (C. annum) – gul paprika.

Pimientos har fått vara med alla år vi odlat chili, och Elephant blev en ny favorit förra året, medan de tre övriga blir helt nya för oss. Det var länge sedan vi odlade större paprikasorter, så ska bli extra kul att se hur de sista två trivs hemma i våra söderfönster.

//Anna och Olof

Mer om chili:
Chili – utvärdering, övervintring, nya sådder och sås
Chilisalt – och andra sätt att lagra chili
Fruktsam fönsterodling
Syrade och heta såser
Sweet chilisås – så gör du din egen
Hög tid att börja så

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *