Chili – utvärdering, övervintring, nya sådder och sås

Nu har vi skördat den sista chilin från förra året. Tomt utan karameller som lyser upp i fönstret, men vårt lager med heta såser kommer snart – när frukterna legat en tid på syrning – att vara ännu mer välfyllt. Idag ska vi dessutom dra igång med några nya chilisådder.

Under året som gick blev det inte som föregående år av att räkna hur många frukter vi fick från varje planta. Däremot kan vi konstatera att av de nya sorter vi testade 2018 gav den milda Erotica (Capsicum baccatum) goda men förhållandevis få frukter, och den starka African Birds Eye (C. frutescens) betydligt fler, ganska små, frukter som smakar jättegott i torkad form. Och de plantor som vi övervintrade efter säsongen 2017 – Hot Lemon (C. annum), CGN 21 500 (C. chinense) och Habanero Orange (C. chinense) – har alla fortsatt att leverera god skörd. Kort sagt blev chiliskörden stor även 2018, trots att vi minskat antalet plantor från 2017 (okej det blev tillslut bara minus en, sju istället för åtta, men ändå) – och lagret av chilisåser och chilisalt är som sagt välfyllt trots att Olof äter chilisås varje dag.

För fjolårsplantorna väntar nu en period då de mest ser ut som skelett, men trots det tycker vi att det är värt att övervintra några då erfarenheten från förra året säger att övervintrade plantor ger tidigare skörd än nya från frö. Får se om det gäller även i år, då de från 2017 nu går in på sin tredje säsong. Även Erotica och African Birds Eye får vara med ett tag till, men eventuellt får de så småningom maka på sig om det blir alltför trångt på fönsterbrädan…

För trots att vi egentligen inte behöver fler chiliplantor, blir det idag alltså några nya chilisådder. Dels ska fröer från Annas favvo Pimientos de Padrón (C. annum) få komma i jorden, då förra årets planta dukade under i höstas, och så måste vi såklart testa ett par för oss nya sorter även i år. Valet har, efter lite beslutsångest, fallit på superheta Dorset Naga (C. chinense), den milda till medelheta Hungarian Black (C. annum) och den mycket milda Elephant Peppers (C. annum) som vi fått fröer från av andra odlare.

Bra att veta när det gäller tidpunkten för chilisådd är förresten att det framförallt är sorter av arterna C. chinense och C. pubescens som gärna ska sås redan nu i januari, eftersom de har lång utvecklingstid. C. annum, C. baccatum och C. frutescens växer lite snabbare och sorter med dessa artnamn kan sås ända in i mars.

Avslutningsvis kommer här länkarna till våra recept på chilisås och chilisalt, ifall att det är fler än vi som har fjolårsfrukter kvar att ta hand om:
Grundrecept syrad chilisås
Sweet chilisås
Chilisalt

Gott nytt chiliår!

//Anna och Olof

 

Lite mer chililäsning:
Utvärdering och sorttips
Hög tid att så
Fruktsam fönsterodling

4 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *