Svampar för nybörjare

Svamptider och skogen bjuder på en mängd delikatesser. Kantareller, karljohan och trattkantareller är givna, men det finns som bekant väldigt många fler goda matsvampar, och i år har vi äntligen tagit oss tid att utöka vår repertoar.

Här är några favoriter som vi tycker är lätta att känna igen och svåra att förväxla med något giftigt – svampar som vi kan rekommendera dig som är nybörjare att studera i svampboken och hålla utkik efter i skogen:

  • Blek taggsvamp – kan till exempel stekas och användas på samma sätt som kantareller. Passar också bra att blanda med kantarell om en hittat lite av varje.
  • Blodriska – god att koka ur och sedan steka eller grilla med olja, vitlök, salt och peppar. Ska visserligen kunna förväxlas med läcker riska och vinriska, men dessa är också matsvampar och kan tillagas på samma sätt.
  • Brödticka – fast i konsistensen och supergod att steka eller grilla hel med bara lite olivolja, salt och peppar.
  • Ostronmussling och blek dito – passar till exempel bra att knapersteka eller använda i wok.
  • Rimskivling – god att steka med vitlök, exempelvis till pasta, eller att använda i stuvning. Den milda smaken gör att den passar fint som blandsvamp.
  • Rödgul trumpetsvamp – lik trattkantarellen och kan användas på samma sätt även om smaken inte är precis densamma (många anser att rödgul trumpetsvamp är bättre).
  • Svart trumpetsvamp – perfekt i stuvning eller soppa.

Eftersom vi inte själva är några svampexperter går vi inte in på svamparnas kännetecken här – de beskrivs redan så bra i svampböcker och en aktuell sådan (eller tillförlitligt nätbaserat alternativ som svampguiden.com) hör alltid till att ha som guide att hålla i handen om en inte redan själv är en skicklig svampkännare. Lär dig kännetecken på de svampar du vill lära dig samt hur de skiljs från eventuella förväxlingsarter, och studera alltid svampen noga och jämför med beskrivningen när du tror dig ha hittat rätt – du ska alltid känna dig säker på vilken svamp det är du äter. För även om ovanstående svampar är svåra att förväxla med något farligt, finns det som bekant svampar som en absolut inte vill få i sig – som till och med är dödliga (läs mer om giftiga svampar som växer i Sverige här på Giftinformationscentralen).

Med det sagt – låt inte rädsla för giftsvamp avskräcka från att utforska skogens skafferi. Det går att bli lika säker på andra svampsorter som på kantarell, och det finns som sagt massor av goda smaker som väntar därute. Ett tips för att känna sig tryggare är att dubbelkolla sina svampfynd i facebookgrupperna “Svamp-klapp” eller “Vilken svamp” – där finns många svampkunniga medlemmar som brukar kunna bekräfta vilken svamp det rör sig om.

Själva tittar vi nu lite extra efter blomkålssvamp, som vi läst ska vara en riktig höjdare, och jätteröksvamp. Den senare mest för storleken – vore så häftigt att hitta en matsvamp stor som en fotboll 🙂

Lycka till på svampjakten!

//Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *