Fortsätt festen i januari – recept på vegansk paella

Början på året och tiden då vi förväntas göra någon slags mental nystart och glatt välkomna framtiden med nya ambitioner och föresatser. Men i ärlighetens namn – hur enkelt är det? Månaden januari som sådan är knappast den peppigaste på året – fortfarande mörkt en stor del av dygnet och ett utomhus som är klätt i olika nyanser av grått. Helt klart den tråkigaste årstiden för oss som inte riktigt trivs i kyla, och det är lätt att känna att en vill backa tillbaka in i det julkostymsklädda december och istället börja det nya året i typ april.

Vårt knep för att ändå känna lust att ta oss an denna period, är inte som en kanske kan tro att kasta oss över årets första sådder – är inte redo för det nya odlingsåret riktigt än. Det vi gör är istället att försöka mjuka upp den hårda kontrasten mellan det glittrande december och det högtidsfattiga januari genom att ta med oss det bästa från årets sista månad in i den första. Med mycket tända ljus, kvällar avsatta för att se på film och läsa, och många festliga middagar, har även januari potential att bli en riktigt mysig månad (nu slipper en ju dessutom julmånadens alla dåliga sidor, som konsumtionshets och köttiga julbord).

Och när det kommer till middagar som gör vardagen till en fest vill vi verkligen slå ett slag för vegansk paella. För vi är minst lika sugna på saffran i januari som i december, och kanske behöver vi det ännu mer nu – blir glad av både smaken och färgen på denna superlyxiga krydda.

Mellan 100 000 och 150 000 blommor från saffranskrokusen behövs till 1 kg torkad saffran, och även om det faktiskt finns de som lyckas odla det i Sverige (i Skåne och på Gotland), hör nog inte vi till dem som kommer ge oss på att försöka få fram det själva, utan är glada att det finns ekologisk att köpa (tyvärr ingen självklarhet i alla mataffärer, men kolla i eko- eller hälsokostaffärer eller beställ på nätet – till exempel säljer Fram i Gbg en som är odlad utan konstgödsel och bekämpningsmedel av ett kvinnokooperativ i Afghanistan).

Så här gör vi vår veganska paella:

(4-6 portioner)

 • 200 g tofu av fast sort
 • 0,5 tsk rökt paprikapulver
 • 2-3 gula lökar (beroende på storlek)
 • 2 vitlöksklyftor
 • ev 1 chili av valfri sort
 • ½ g saffran
 • 2 lagerblad
 • 3 dl avorioris
 • 1 dl vitt vin
 • 5 dl vatten
 • 1 tärning grönsaks- eller umamibuljong
 • 1 röd paprika
 • 3 dl gröna ärter (färska om det är säsong, annars frysta)
 • ev ca 200 g andra grönsaker i säsong (eller frysta), blir till exempel gott med zucchini, aubergine, broccoli och champinjoner
 • nymalen svartpeppar
 • salt efter smak
 • olivolja (ca 1 dl)
 • ½ citron
 • ev lite dill att klippa över till servering om det är säsong

Börja med att skära tofun i ca halvcentimetertjocka strimlor. Låt dem fräsa i rikligt med olja i en stor panna, t.ex. en traktörpanna (den behöver ha ett lock som går att lägga på senare under tillagningen – en stor gryta funkar också). Under tiden kan du finhacka lök, vitlök och eventuell chili, samt mortla saffranen med lite salt. När tofun fått en gyllene stekyta – lägg den åt sidan i en mindre bunke och krydda den med paprikapulver och en nypa salt.

Fräs sedan löken i samma panna tills den börjar anta en gul ton. Mot slutet lägger du även i vitlöken och chilin. Rör sedan ner saffran, lagerblad och ris, och låt fräsa några sekunder innan du även tillsätter vin, vatten och buljong i nämnd ordning. Låt det hela sjuda under lock tills riset blivit mjukt (ca 20 min). Rör om några gånger i början så att buljongtärningen löser sig. Under tiden kan du strimla paprikan och skära eventuella andra grönsaker i bitar.

När riset nästan är klart är det dags att vända ner hälften av tofun, paprikan, ärterna och eventuella andra grönsaker. Fördela resten av dem ovanpå risblandningen. Sätt på locket igen och låt det hela stå ytterligare några minuter så att riset blir helt färdigt och grönsakerna mjuknar något. Ringla över olivolja och strö på nymalen svartpeppar och vid behov en nypa salt. Klipp eventuellt över lite dill. Servera med klyftad citron att pressa över.

Hoppas nu att ni alla får en riktigt bra start på året!

//Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *