Chilisalt – och andra sätt att lagra chili

Chilisalt03

Från att knappt ha odlat det alls innan, blev chili förra årets succégröda för oss. De stora söderfönstren vi fick när vi flyttade till Göteborg uppmuntrade till inomhusodling, och just chili visade sig trivas särskilt bra i värmen på fönsterbrädan. Skörden blev så stor att vi egentligen inte hade behövt odla särskilt mycket chili alls i år – vårt lager skulle räckt ett år till – och vi hade tänkt att vi skulle minska ner på chiliplantorna denna säsong. Men så gick det så väldigt bra att övervintra plantorna från förra året (och en vill ju inte slänga välmående växter) plus att Olof var tvungen att testa i alla fall ett par nya sorter, och dessutom blir en ju alltid peppad på att fortsätta odla en gröda som gått bra.

Ja, så tillslut blev det bara en planta mindre än förra året – sju istället för åtta. Med andra ord skördar vi även i år mycket mer chilifrukt än vad vi hinner äta färskt.

Chilisalt01

Olika sätt att lagra chili

Det allra enklaste när en ska spara chili till ”senare” tycker vi är att bara hacka och frysa – då bevaras smaken väl och det är lätt att ta fram och använda i matlagningen. Men som odlare har en ofta full frys i skördetid, och därför använder vi oss även av andra lagringsmetoder.

Olof som älskar syrat och inlagt lägger förstås in chili och gör syrade chilisåser (recept här och här) – han äter det till många olika maträtter, och det går att lagra hyfsat länge (vi har fortfarande massor med såser kvar sedan förra året och de håller sig fint i kylskåp – längst förstås om de är oöppnade). Både syrad och inlagd chili rymmer ju dock fler smaker än frukternas “rena” smak, och är en som Anna inte särskilt förtjust i smaken av syrat och inlagt är det förstås ingen hit.

Något som vi däremot gillar båda två, och där chilins smak blir mer “autentisk” är chilisalt – förvisso smakar det ju inte heller enbart chili utan även salt, men den aktuella chilisortens unika karaktär bevaras verkligen riktigt bra i saltet, som är väldigt användbart i både matlagning och som ”bordssalt”. Håller sig dessutom i en evighet, utan att ta vare sig frys- eller kylskåpsplats.

Det går också att enbart torka och mala frukterna till chiliflakes – då bevaras hettan. Däremot upplever vi att mycket av smaken försvinner och vi föredrar därför nedanstående salt. Har haft en strykande åtgång hemma hos oss, så planen är att göra riktigt mycket av det i år.

Chilisalt02

Så här gör vi chilisalt

Dela frukterna och skrapa ur fröna om du vill ha ett salt som är lätt att strö (men släng dem inte – de kan användas som chiliflakes eller till utsäde). Varva frukterna med salt i ett ugnsfast kärl och ställ in det i ugnen på 125 grader. Låt stå tills frukterna blivit helt bakade – de ska gå lätt att mosa – det brukar ta omkring en halvtimme beroende på mängd.

Mosa alltihop med en gaffel och bre ut smeten till ett centimetertjockt lager på en bricka eller tallrik. Låt torka i rumstemperatur omkring en vecka tills saltet är helt torrt och krossa sedan klumparna i en mortel.

Om du vill att saltet ska smaka som en särskild sorts chili så gäller det förstås att använda enbart den, men det går såklart också att blanda många olika sorter.

//Anna och Olof

Fler inlägg om chili:
Het linssoppa för kalla kvällar (vegansk + glutenfri)
Vegansk kimchi
Året som gick – och det som kommer…

Chili – utvärdering och sorttips

Fruktsam fönsterodling                                                                                                                                        
Syrade och heta såser
Sweet chilisås – så gör du din egen

Chilisalt04

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *