Pickla i 1-2-3-lag

Att pickla, eller ”lägga in”, är både ett sätt att konservera och ett sätt att förädla. Allt från morötter till blomkål kan picklas och serveras som tillbehör till allsköns rätter. I höst har vi till exempel picklat en hel massa gul lök, eftersom en del av årets skörd visade sig ha dålig hållbarhet i rumstempetatur. Vi slängde även ner lite chili i burkarna för extra sting och smak, och i några av dem bär från malabarspenat för att ge löken en snygg rosaröd färg.

Det finns olika recept på inläggningar, men ett vanligt och enkelt sätt är att pickla med 1-2-3-lag, det vill säga:

 • 1 del ättika (12%)
 • 2 delar socker
 • 3 delar vatten

Ska det picklade ätas i närtid är det bara att röra ihop lag enligt dessa proportioner och slå den över rengjorda eller skalade grönsaker så att de blir täckta (skiva först grönsakerna eller skär dem i bitar). Efter ett dygn i kylen är det klart, och picklesen håller sig fräscha i kyl i åtminstone en till två veckor.

När vi använder pickling som konserveringsmetod för att lagra grönsaker under lång tid i rumstemperatur (så som vi till exempel gjorde med ovan nämnda lök) pastöriserar vi även inläggningen. Vi steriliserar då burkarna i 15 minuter på 100 grader i ugnen innan vi lägger i det som ska picklas, samt kokar upp lagen innan vi häller den över innehållet i burkarna. Därefter skruvar vi på locket löst och sätter in burkarna i ugnen igen. Efter en halvtimme tar vi ut dem och vrider på locken ordentligt innan vi ställer dem att svalna upp och ner. När ångan som finns i burkarna kondenseras så bildas ett vakuum, och picklesen håller sig fräscha utan att behöva förvaras kallt så länge burkarna är oöppnade.

Några fler förslag på grejer att pickla (kör på en ingrediens eller kombinera flera efter smak):

 • gröna – eller röda – tomater
 • squash
 • gurka
 • pumpa
 • paprika
 • betor
 • äpple

Förslag på smaksättningar:

 • lagerblad
 • kanelstång
 • senapsfrön
 • dill
 • persilja
 • svart- eller rosépepparkorn

Lycka till med picklandet!

//Anna och Olof

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *