Skörda under vintern

Ärtskott

Också nu när året lider mot sitt slut finns en hel del att skörda. De kanske mest självklara vintergrödorna – typ grönkål, purjolök och vintersallat – tål åtminstone neråt minus 18. Även jordärtskockan är en riktigt köldtålig en som går att skörda ända från oktober till april-maj (förutsatt att inte marken är frusen).

Sedan finns det växter som tål frost och en del kyla om än inte riktigt så många minus som ovanstående, till exempel rucola, mangold och asiatiska kålsorter. Även flera kryddörter går att skörda sent – persilja, timjan och salvia har vi ibland plockat efter att temperaturen varit nere på runt tio minus, och dill och gräslök brukar vissna först runt minus fem.

Och så har vi det som är årets bubblare som utomhusvintergrödor hos oss – nämligen ärt- och bondböneskott. När vi spelade in Odlarna hos odlarkollektivet Under Tallarna i början av oktober hade de nya sådder av just dessa grödor på friland, och självklart inspirerades vi och sådde det i våra egna land direkt när vi kom hem. Något som betalar sig nu i december när vi kan skörda krispiga och fina skott trots att nattemperaturen varit och nosat på minus åtta. Visserligen brukar vi alltid odla ärtskott inomhus på vintern – det går ju utmärkt det med – men vi upplever att de som växt ute är ännu lite mer krispiga och smakrika. Möjligheten att låta en del av ärtskottsodlingen flytta utomhus gör dessutom att vi får plats att odla mycket mer av denna goda grönsak.

//Olof och Anna

Ps. På tal om grönsaker att odla på vintern måste vi förstås också nämna groddning.

Se även:
Decemberskörd
Midvinterskörd – kål, purjo och timjan

Grönkål

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *