Goda små groddar

Groddar.jpg

Groddar är verkligen en räddning så här års när en inte har tillgång till så mycket egna grönsaker och de som går att köpa inte smakar mycket alls. Vi brukar köra på de enklaste – alfalfa och mungbönor. Senast provade vi bockhornsklöver och det blev också bra.

Lägg fröna i blöt i en glasburk över natten. Sätt ett finmaskigt nylonnät över burken med ett gummiband och häll av vattnet. Ställ burken mörkt och skölj med färskt vatten morgon och kväll. Efter kanske fem dagar (beroende av temperatur) är groddarna klara.

Bockhornsklöver- och alfalfagroddarna är godast som de är medan böngroddarna blir godast i en wok.

Sedan EHEC-utbrottet för ett par år sedan som orsakades av ett parti kontaminerade bockhornsklöverfrön rekommenderas det att en pastöriserar vissa frön innan groddning. Med alfalfa brukar jag lägga fröna i en del kallt vatten och hälla över fyra delar kokande vatten. Efter 25-30 sekunder kyler jag dem i kallvatten igen. Frön av bockhornsklöver klarar enligt uppgift bara 15 sekunder i så varmt vatten.

/Olof

1 Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *