När är det dags att så?

Så här års kliar det alltid i de gröna fingrarna, men vi försöker hålla i oss och vänta med förkultiveringen så länge som möjligt. För hur mycket vi än längtar efter att se nya små hjärtblad spira, vill vi inte ha plantorna boende inomhus för länge. Detta då lång tid inne ofta resulterar i att de får ljusbrist och blir långa och gängliga. Får de det för trångt i krukorna kan de också stanna av i sin tillväxt och ha svårt att komma igång igen. Dessutom blir det så otroligt fullt i fönstren om de hinner bli för stora innan utflytt.

Tidpunkten för förkultivering – beroende av den för utplantering

Att vi försöker ha is i magen när det kommer till förkultivering inomhus, hänger ihop med att vi är försiktiga med att låta våra plantor flytta ut för tidigt på våren. När vi skrev om det i början av maj förra året hade det så här med facit i hand visserligen gått alldeles utmärkt att sätta ut, men vi klamrar oss fast vid hoppet om att förra årets höga temperaturer ännu inte blivit regel och att denna och kommande säsonger blir mer normala (dock talar ju allt för att säsongerna förr eller senare kommer förändras till följd av klimatförändringarna, och att tiden för utplantering och förkultivering därmed kan komma att förskjutas). Men kort sagt, när vi sätter igång med sådderna inomhus beror på när plantorna enligt väderstatistiken brukar kunna klara sig ute där vi ska odla.

När vi sår vad

Detta betyder att vi hittills i år bara sått chili, då det har förhållandevis lång utvecklingstid. Purjolöken som vi normalt sett sår i februari tänkte vi hoppa över i år, och vi har inte heller planer på att ha några av de andra riktigt långa kulturerna så som rotselleri och kronärtskockor (som vi i så fall skulle ha satt igång med nu). Basilika till fönsterbrädan har vi petat ner idag, och sedan är tomaterna näst på tur framåt slutet av mars. Kålväxter, pumpa och zucchini sår vi först omkring två veckor före den genomsnittliga tidpunkten för sista vårfrosten (infaller runt månadsskiftet april-maj i våra trakter), och när de sedan ska flytta ut efter omkring en månad så tar vi en noggrann titt på tiodygnsprognosen så att det inte finns risk för sena frostnätter.

Tvärt om med direktsådd utomhus

Det här med is i magen gäller dock bara för sådant vi förkultiverar inomhus. Utomhus är vi tvärt om gärna tidiga och sår redan på vårvintern. Vill en få en snabb start är ett hett tips att förkultivera utomhus i växtkuvöser. Det funkar perfekt för alla frosttåliga blad som till exempel mizuna, persilja, rucola, sallat och spenat. Frökuvöserna brukar vi enligt Lena Israelssons modell göra av sådana där kvadratiska genomskinliga godislådor i plast som en kan få gratis i matbutiken.

Lycka till med sådderna!

//Anna och Olof

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *