När ska plantorna flytta ut?

Avhärdning

Är det dags att sätta ut förkultiverade plantor nu?

Den frågan har vi fått av många ivriga de senaste dagarna.

Tyvärr måste vi vara så tråkiga att vi svarar vänta… Till exempel tomater vill inte gärna flytta ut innan det är minst åtta grader på natten, och gurka och chili vill gärna ha det ännu lite varmare. Och även om det är sådana temperaturer i våra trakter just nu – har varit riktigt fint väder där vi hållit till den senaste veckan (Stockholm och Göteborg) och smhi lovar sommarvärme i ytterligare några dagar – så är statistiken tydlig. Det är sannolikt att det blir betydligt kallare igen, och på många håll i Sverige till och med frost, långt senare än den här tiden i maj.

Men även om vi tar det säkra före det osäkra och väntar ett tag till med avhärdning och utplantering, så utnyttjar vi gärna dessa lyxvarma vårdagar till att göra våra plantor starka, stadiga och förberedda på vad som komma skall. Så snart temperaturen stiger uppåt 20 grader brukar vi öppna fönstren så att de träffas direkt av solens strålar och får känna på lite vind. Om de fått många sådana dagar när det sedan blir dags för utflytt är en stor del av avhärdningen redan avklarad, och det kan räcka med att avhärda ett par dagar innan de får flytta utomhus för gott (de plantor som enbart fått stå inne bakom glas brukar vi avhärda under cirka en vecka). Med avhärdning menas förresten att plantorna får flytta ut dagtid, först korta stunder och sedan allt längre så att de vänjer sig vid vinden och solens strålar (skriver mer om det när det är dags – det går också att läsa om det i vår bok Spenat i stan).

Vårt råd är alltså att ta det lugnt med värmekrävande grödor som till exempel tomat, gurka, chili, och majs, så att de slipper frysa om fötterna. Blir de stressade av kylan så stannar de i växten och en förlorar mycket tid innan de börjar frodas igen. Även grödor som normalt tål en del kyla har svårt att klara frost om de börjat sitt liv genom att drivas upp inne i värmen. Och när det gäller värmekrävande grödor som du tänkt direktså (själva direktsår vi till exempel gurka, zucchini och bönor) så vänta även med dem. Trots att det känns som sommar nu så har du bättre chanser att lyckas om du sår lite senare.

Men en behöver absolut inte gå sysslolös i grönsakslandet för det. Många grödor går ju att direktså långt innan frostrisken är över. Dill, koriander, majrovor, morötter, persilja, rädisor, rucola, salladslök, sallat, sockerärter, spenat, mangold, betor, bondbönor (ett undantag bland bönor), och många fler kan du så på friland nu. Med dessa finns ingen anledning att vänta! Och dessutom är det, i stora delar av landet, dags att sätta potatis…

//Anna och Olof

Ps. Här finns en karta som visar de genomsnittliga datumen för sista nattfrost, men tänk på att det är ett genomsnitt.

1 Comment

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *