Fläder – skörda utan att odla

Fläder1

En av alla delikatesser som en varken behöver lägga arbete på att odla eller ha någon egen trädgård för att kunna skörda är fläder. Både i Stockholm och här i Göteborg (och säkert i massa andra städer också) finns fläder på en mängd offentliga platser – invid gator och i parker – och när vi frågade Göteborgs stadsträdgårdsmästare i Odlarna vad allmänheten får och inte får plocka av på kommunal mark, var fläderblommor en av de saker som hon tyckte var okej att plocka. Ett alternativ är ju annars att fråga någon som har en fläderbuske i sin trädgård om en får ta lite blomsterklasar för att exempelvis göra saft.

Flädersäsongen pågår för fullt i detta nu – i alla fall här i södra Sverige – så om du är flädersugen gäller det att skynda innan de blommat över.

När du plockat kan du till exempel följa The Waves-Helenas instruktioner på hur hon går tillväga för att göra flädersaft… För godast smak brukar det rekommenderas att en använder de blomsterklasar som ännu inte riktigt slagit ut.

Fläderblommorna kan, förutom till saft, användas till bland annat te och för smaksättning av bakverk och sylt. Fläderbären, som mognar tidig höst och blir svartlila, kan användas till chutney, gelé och sylt. Vi har även testat att lägga in gröna, omogna bär på liknande sätt som kapris.

Bra att ha koll på när en ska plocka fläder är att det även finns så kallad ”falsk fläder” – det vill säga druvfläder och sommarfläder som båda är giftiga. Dock blommar druvfläder tidigare än äkta (i april-maj) och har ”bulliga” blomsterklasar (blommorna växer som en druvklase) istället för platta såsom den äkta. Druvflädern får dessutom röda bär. Sommarflädern blommar i juni-juli, men till skillnad från den äkta flädern har blommorna röda ståndarknappar. Om du är osäker är det alltså bäst att studera lite bilder på de olika sorterna innan du skördar – då kommer du märka att de egentligen är lätta att skilja åt.

//Anna och Olof

Se även:
Godsaker i parken

Fläder2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *