Stilmedveten, utställningen

Stilmedveten är en utställning som belyser problemen med dagens snabba klädkonsumtion och samtidigt ger inspiration och verktyg för påverkan och förändring. Utställningen cirkulerar kring ett gigantiskt klädberg, just nu med en vikt på 171 kg. Det är lika mycket som stockholmarna konsumerar på bara fem minuter – utställningen står nämligen på ABF-huset i Stockholm under sommaren 2016.

stilmedveten the waves we make

De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats. Nästan alla våra kläder tillverkas i låglöneländer och där det ofta går åt mängder med kemikalier och en massa vatten. De som odlar bomullen och syr kläderna har ofta dåliga villkor och löner, och transporterna är långa. Modets snabba omsättning gör att kläders livslängd förkortats och snabbt hamnar på sopberget.

detalj

Stilmedveten är ett projekt som drivs av organisationen Sveriges Konsumenter. De vill uppmuntra till en roligare, smartare och mer hållbar modekonsumtion.  Jag har pratat med Erika Granstrand, inspiratör och administratör på Stilmedveten.

Varför behövs den här utställningen? 

För att vi behöver uppmärksammas på de problem som vår snabba och höga konsumtion av kläder orsakar. Med snabba trender, pressade priser och allt fler plagg i garderoben följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor. Utställningen visar upp den tjusiga modeindustrins baksida, som inte är så snygg, men vi får också veta hur det går att konsumera annorlunda och på ett hållbart sätt.

Vad vill du att jag ska ta med mig från utställningen? 

Vi vill att du ska bli lite arg över vad våra kläder ställer till med. Att du ska lära dig mer om vilka material som är mer miljövänliga och framförallt att du ska bli peppad och inspirerad till att agera hållbart nästa gång du vill uppdatera garderoben!

stilmedveten the waves we make

Vad kan jag själv tänka på i sommar när det gäller textil hållbarhet?

Sommaren är ju den perfekta tiden för att vara en hållbar modekonsument. Du kan vädra plagg istället för att tvätta, leta efter höstgarderoben på loppis och kanske styra upp ett sommarklädbyte med några bekanta. Har du lite tid över kanske du hinner gå igenom alla de där plaggen som är lite trasiga eller kan behöva sys om.

Utställning pågår fram till 27 augusti på ABF-huset i Stockholm. Har du inte möjlighet att titta förbi eller vill lära dig ännu mer, ta en titt i Stilmedvetens handbok för hållbar modekonsumtion! Här får du lära dig om hur processen ser ut när ett plagg tillverkas och vad det finns för problem med den. I handboken finns till exempel en guide för textila märkningar och massa tips på hur du bäst tar hand om de plagg du har.

Text: Helena Johnzon Dahl
Foto: Stilmedveten

 

More from The waves we make

Coach Helena

Under modefestivalen Fashion UP! anordnar Klädoteket även en designtävling. De designers som...
Read More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *