SAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCSAMSUNG CSCDet här med att hinna ta vara på allting är kanske inte alltid så lätt men vilken ynnest det är att bara kunna gå ut och skörda av naturen. Jag är så tacksam att jag nästan gråter, bara nästan, varje år skördetiden smyger sig på och tänk vilken lyx att vi har så mycket vilda bär i Sverige. Vi ska försöka plocka så mycket som möjligt till hösten, både för att frysa in men också för att sylta och safta. Men nu är det rabarbersäsong, så därför har jag gjort saft (som snart är slut) och kokat sylt på resterna men den här sommaren tänkte jag försöka koka all saft själv, det får bli nästa steg i självhusshållningstrappan och det var inte alls tidskrävande.

Tror bestämt att jag haft en bukett av rabarber om jag gift mig idag. Jag blir så själaglad av enkla saker som egen saft och barnen tyckte det var dito roligt att hjälpa till, framförallt att dricka upp resultatet.

Så här gjorde vi:

1 kg rabarber
800 g jordgubbar
0,6 kg socker
Saften från 1 citron
1 näve färsk mynta

Invigde vår ärvda saftmaja. Kokade upp ingredienserna i 70 minuter och tappade upp i steriliserade, varma flaskor. Vi hittade våra på loppis. Stäng locket och låt svalna. Förvara svalt och mörkt för längre hållbarhet.

2 Comments

  • Så gott att safta och sylta 🙂 Brukar koka rabarber saft men just denna har jag inte testat. Låter ju väldigt gott med jordgubbar i. Blåbär har vi plockat massor, ska visst gå att göra god saft på det med. Har du något bra recept 🙂 Superfin blogg har du tycker jag. Njut av dagen 🙂

    • Tack snälla Ramona! Ja det är verkligen en ynnest att kunna skörda i trädgården och sedan bevara det på de bästa av sätt. Tyvärr har jag inte kokat blåbärssaft, däremot brukar vi göra svart- och rödvinbärssaft, det är en favorit hemma hos oss. Jag gissar att det här receptet går att omsätta till blåbär istället: 4 liter röda och svarta vinbär, 4 dl vatten, 400 gramströsocker per liter avrunnen saft, en touch av lime kanske inte vore så dumt till blåbären heller? 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *